
ANKARA – Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde bir gecede kalktığı Altılı Masa’ya iki gün süren tartışmaların ardından oturan ve alınan yenilgi sonrası parti içi tartışmalara gömülen İyi Parti’de sular durulmuyor.
Genel Başkan Meral Akşener’in Mayıs seçimlerinin ardından ittifak siyasetini reddederek Mart 2024 yerel seçimlerine kendi adaylarıyla girme kararı alması parti içinde tartışılmaya devam ederken, bir kanat İstanbul ve Ankara’da muhalefetle işbirliğine gidilmemesinin büyük sonuçları olabileceği uyarısında bulunuyor. AKP’yle işbirliğini savunan başka bir ekibin ise istifa hazırlığında olduğu konuşuluyor.
İyi Parti’de ne karar alırsa alsın genel başkanı desteklemek gerektiğini düşünen bir grup bulunsa da, bir yandan da parti içindeki “yolsuzluk” iddialarıyla uğraşan Akşener birçoklarına göre “siyasi hayatının en zor liderlik sınavını veriyor”. İyi Partili kaynaklara göre Akşener radikal hamleler yapmaz ve bu sınavdan başarıyla çıkamazsa parti küçülme noktasına gidebilir.
Turkey recap’e konuşan İyi Parti’den üst düzey bir yetkili, 81 ilde aday çıkarma kararının ardından partinin farklı görüşler etrafında üçe bölündüğüne dikkat çekiyor:
CHP ile iş birliğinden vazgeçilmemesi gerektiğini savunanlar, AKP ile hareket edilmesi gerektiğine inananlar ve Akşener ne karar alırsa alsın arkasında durulması gerektiğini düşünenler…
İyi Partili yetkilinin verdiği bilgiye göre bu üç ayrı grup mücadele halinde.
İstifalar
Bu mücadelenin ilk işareti, Başkent’te Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın desteklenmesi gerektiğini savunan Ankara İl Başkanı Faruk Köylüoğlu’nun istifaya zorlanmasıyla gün yüzüne çıkmış ve istifanın ardından CHP ile iş birliğini savunan isimler üzerindeki baskı daha da artmıştı.
Eski Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Ekim ayı başında partisinden istifa ederken, 10 Kasım’da eski adıyla Twitter olarak bilinen X’te istifalarını duyuran Durmuş Yılmaz ve Bahadır Erdem gibi isimlerin de rahatsızlıklarını parti içerisinde sık sık dile getirdiği bir süredir konuşuluyordu.
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş istifasında İyi Parti’nin “yolsuzluk ve hesap verebilirlik” konusunda kurucu ilkelerinden uzaklaştığını savunurken, Altılı Masa sürecinde partisini temsil eden ve Akşener’in “masadan kalkmasına” karşı çıkan isimlerden olan Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Erdem ise İyi Parti’nin mevcut ‘ittifaksızlık’ politikasını eleştirdi.
Açıklamasında yerel seçimlerde tüm illerde aday gösterilmesi ısrarının İstanbul ve Ankara’nın muhalefette kalmasını riske attığını savunan Erdem, bunun da AKP için yeni fırsatlar doğurduğu yorumunda bulundu.
Turkey recap’e konuşan Daktilo1984 yazarı İlkan Dalkuç’a göre, Akşener'in ittifaktan uzaklaşması Yılmaz ve Erdem gibi isimleri partiden uzaklaştırıyor. İyi Parti kulislerine göre, Akşener’in İstanbul ve Ankara’da mevcut belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ı desteklemek yerine aday gösterme konusundaki ısrarından vazgeçmemesi durumunda yeni istifaların yaşanması sürpriz olmayacak.
Halihazırda CHP’de olan belediyelerdeki cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına bakıldığında Kemal Kılıçdaroğlu’nun sadece Hatay’da Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasında kaldığını hatırlatan Dalkuç, teoride muhalefetin bu illerde yerel seçimleri kazanabileceğini belirtiyor. “Ancak adayların doğru belirlenmesi yerel seçimlerin muhalefet açısından en önemli öğesi olacak.”
Yerel seçimlerde 81 ilde aday çıkarılması gerektiğini savunan ve ne olursa olsun Akşener’in aldığı kararın arkasında durulması gerektiğini dile getiren partililerin talebi de İstanbul ve Ankara adaylarının bir an önce belirlenmesi.
Ancak Dalkuç’a göre, İyi Parti’nin Türkiye'nin iki kutuplu mevcut siyasi yapısında bağımsız bir üçüncü odak olması kolay değil. “İyi Parti, Zafer Partisi ve Memleket Partisi gibi partilere zemin kaybetme riski yaşıyor,” diyen Dalkuç’a göre kendi popüler medyası, internet siteleri ve belediyeleri olmadan İyi Parti’nin kendi başına bir odak olması zor:
“Öte yandan, kimliği güçlü olmayan İyi Parti’nin de lider değişiminden sonra Meral Akşener olmadan ayakta kalması kolay görülmüyor.”
Taraf değiştirenler
İyi Parti’deki bir başka istifa süreci ise AKP ile hareket edilmesi gerektiğini savunan isimler arasında yaşanabilir. Bu düşünceyi savunan isimler, Akşener’i AKP’ye yakınlaşma konusunda zorluyordu ancak parti kulislerinden gelen bilgilere göre, giderek bu hedeften uzaklaşıldığını savunan dört ya da beş milletvekili de önümüzdeki günlerde İyi Parti’den istifa kararı alabilir.
Öte yandan, ana muhalefet partisinin 4-5 Kasım’daki kurultayı öncesinde Turkey recap’e konuşan CHP’yle ittifaktan yana olan İyi Partili isimler olası bir değişimin iki parti arasındaki ittifak görüşmelerini olumlu yönde etkileyebileceği yorumunda bulunmuştu.
Yeni genel başkan Özgür Özel, her ne kadar ittifak görüşmelerine açık olduğunu söylemeye devam etse de İyi Parti’deki Akşener kanadı CHP’deki “değişimden” yeterinde etkilenmiş gözükmüyor.
Turkey recap’e konuşan üst düzey bir İyi Partili yetkili, CHP’nin seçim sürecinde HDP ile yan yana durmaktan imtina etmediğini savunarak “Bu durum bizi seçmen karşısında çok zorladı, seçmene derdimizi anlatamadık” yorumunda bulunuyor:
“CHP’de yeni genel başkan Özgür Özel de kurultay konuşmasında Selahattin Demirtaş’a selam gönderdi. Bu da bizim açımızdan değişen bir şey olmadığını gösteriyor.”
“Kazık atanlar”
İyi Parti’de diğer siyasi aktörlerle kurulacak olası işbirlikleri parti içi anlaşmazlıkları körüklerken, bir diğer taraftan da “kazık atanlar” krizi yaşanıyor.
Parti lideri Akşener’in geçen hafta Perşembe günü partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada “Kazık atan herkesi buradan silmezsem adımı değiştireceğim” ifadelerini kullanması, birçok kişi tarafından parti içinde arkasından iş çeviren isimlere bir mesaj olarak yorumlandı.
Bu sözlerin hedefindeki isim olduğu ve Akşener’in banka hesaplarını incelettiği iddia edilen isimlerden İyi Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır suçlamaları reddedetti. Ancak, Dikbayır’ın İyi Parti Disiplin Kurulu’na başvurarak kendisi hakkındaki iddialarının yanı sıra Akşener’in aile bireyleri ile özel kalem müdürü ve eşinin banka hesaplarının da incelenmesi talebinde bulunması bir “karşı hamle” olarak yorumlandı.
Akşener’in iddiasının bir başka adresinin de istifa ederek AKP’ye geçen Nebi Hatipoğlu’nu partiye getirdiği iddia edilen İyi Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz olduğu öne sürüldü. T24’e yaptığı açıklamada ithamların muhatabının kendisi olmadığını belirten Poyraz, Hatipoğlu’nun Eskişehir’de temayülden çıktığını belirterek iddiaları reddetti.
Poyraz ve Dikbayır’a yakın olduğu bilinen Ankara milletvekili Adnan Beker de dün (16 Kasım) İyi Parti’den istifa ettiğini duyurdu.
Turkey recap’e konuşan Ankara’dan bir İyi Partili, tüm bu tartışmaların temelinde bazı milletvekillerinin para karşılığı aday gösterildiği iddialarının yattığını söylerken; Eskişehir’deki İyi Parti’ye yakın kaynaklar da Hatipoğlu’nun adaylığı konusunda benzer bir tablo çizdi. Turkey recap’in Eskişehir’de konuştuğu birçok kişi Hatipoğlu’nun adaylığının son dakikalarda gerçekleştiğini ve “tepeden inme” bir tarza sahip olduğunu belirtti.
Bu habere Gonca Tokyol da İstanbul’dan katkı sundu.