Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları sonrasında bir yeni torba kanun teklifi daha Meclis’e sunuldu. Meclis’e gelmesi beklenen “10’uncu yargı paketi”ne ilişkin yeni gelişmeler kamuoyuna yansıdı. Komisyonlar özel gündemleriyle toplandı. Meclis’e dair başlıklarımıza birlikte bakalım…
Bugünkü sayımızda:
Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen kanun teklifi Genel Kurul’da
AYM’nin iptal ettiği hükümlere ilişkin yeni torba kanun teklifi Meclis’e sunuldu
DEM Parti heyeti Adalet Bakanı Tunç ile görüştü: “10’uncu yargı paketi” gündeme geldi
Meclis Çocuk Hakları Alt Komisyonu özel gündemle toplandı
Meclis, Meclis Başkanı seçimi mesaisine mayıs ayında başlayacak
Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen kanun teklifi Genel Kurul’da
32 maddelik “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bu hafta Meclis Genel Kurulu’na geliyor.
Kanun teklifinde, uzman ve uzman yardımcısı istihdamı, Cumhurbaşkanlığı hizmetleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hizmet gelirleri, üst kademe kamu yöneticisi atamalarına ilişkin düzenlemeler yer alıyor.
Meclis Başkanlığı’na 11 Nisan 2025’te sunulan teklif, 16 Nisan 2025’te Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçmişti.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarını düzenleyen kanun teklifi Meclis’e sunuldu
Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etmesi sonrasında hazırlanan “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 25 Nisan 2025’te Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
Kanun teklifinde, TRT Genel Müdürü’nün mali hakları tanımlanıyor, TRT'nin şirket kurması, ortaklıklar tesis etmesi ve bu şirketlerin kamu ihale mevzuatı dışında faaliyet göstermesine ilişkin hükümler ve TRT personelinin özlük hakları yeniden düzenleniyor.
Ayrıca kanun teklifinde, Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddesi yeniden düzenlenerek, kamu kurum ve kuruluşlarında mesleğe yarışma sınavıyla alınacak personelde 35 yaş üst sınırı getirilmesi öngörülüyor.
Kanun teklifinde yer alan bir diğer değişiklik ise, Uyuşmazlık Mahkemesi’nin kuruluşu ve işleyişi hakkında. Teklife göre, Mahkeme Başkanı Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilecek.
19 maddeden oluşan teklifte 8 ayrı kanun ve kanun hükmünde kararnamede düzenlemeler öngörülüyor:
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
- 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun
- 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun
- 2813 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşlarına İlişkin Kanun
- 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu
- 3238 sayılı Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu
- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname
Meclis’e sunulması beklenen “10.Yargı Paketi”ne dair yeni gelişmeler
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan'dan oluşan DEM Parti heyeti 24 Nisan 2025 tarihinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü.
Gülistan Koçyiğit görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “sürece” dair yasal düzenlemeleri geniş bir zeminde konuşma fırsatı bulduklarını belirtti.
Meclis’e sunulması beklenen 55 maddelik “10’uncu Yargı Paketi” de toplantıda gündeme geldi. T24’te yer alan habere göre, Bakan Tunç yargı paketine ilişkin DEM Parti’nin önerilerini değerlendireceklerini söyledi.
DEM Heyeti, Tunç ile görüşmesinde “Ceza İnfaz Yasası” ve “10’uncu Yargı Paketi”ne ilişkin: “Siyasi suçlulara dair infazda ayrımcı oranların ortadan kaldırılması; Örgütlü suçlarda ceza oranının yüzde 50 oranında artırılması uygulamasından vazgeçilmesi; Anayasa Mahkemesi'nin iki kez iptal ettiği 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' maddesinin tamamen yürürlükten kaldırılması; Cezaevinden şartlı salıverilme koşullarını düzenleyen COVID düzenlemesinden siyasi tutukluların da yararlanması; Cezalarının neredeyse yüzde 100'ünü yatan siyasi hükümlülerin şartlı tahliye koşullarının diğer suçlarla eşitlenmesi; Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların hastalık ve yaşlılık koşullarında cezalarının ertelenmesi” beklentilerini açıkladılar.
Değerlendirmeler kapsamında ‘infaz yakmalar‘, yani tahliye hakkı kazanan hükümlülerin tahliyelerinin Cezaevi İdare ve Gözlem Kurullarının kararlarıyla engellenmesi, cezaevlerinde verilen keyfi disiplin cezaları gibi başlıklar da görüşmede gündeme geldi.
Çocuk Hakları Alt Komisyonu özel gündemle toplandı
Çocuk Hakları Alt Komisyonu 24 Nisan 2025 tarihinde; Ankara, Konya ve Afyonkarahisar Çocuk Meclisleri temsilcilerini “dinledi.”
Komisyona katılan çocuklar komisyona birer soru yöneltti. Akran zorbalığı, eğitimde fırsat eşitliği, engelli çocukların haklarına erişimi, çocukların yaşam hakkı, çocuğa şiddetin engellenmesi, yapay zeka, çevre bilinci, lise sınavlarının kaldırılmasına dair birçok başlıkta soru vardı.
“Zaman kısıtı” sebebiyle sorulara yanıt verme usulüne dair tartışmanın yaşandığı toplantıda soruları öncelikle Komisyon Başkanı yanıtlamaya başladı. Komisyon Başkanı’na soruların önceden iletilmiş olması da komisyonda tartışıldı.
Muhalefet milletvekilleri komisyonda çocuk katılımının bu şekilde kurgulanmasını eleştirdiler. Vekiller çocuk katılımının sembolik olmaması gerektiğini, çocukların başka merak ettikleri sorular varsa yanıtlamak isteyeceklerini ve önerilerini her zaman kendilerine ulaştırabileceklerini çocuklara ilettiler.
Meclis, Meclis Başkanı seçim mesaisine Mayıs’ta başlayacak
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un 2 yıllık görev süresinin dolması sebebiyle 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimleri süreci Mayıs ayında başlayacak.
Meclis Başkanı seçilmek için, ilk iki turda 600 olan Meclis üye tam sayısının üçte ikisinin, yani 400 milletvekilinin oyunu almak gerekiyor. Üçüncü turda ise üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 301 üyenin oyunu almak yeterli oluyor.
Üçüncü turda salt çoğunluğun sağlanamaması halinde en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılıyor. Bu oylamada en fazla oy alan üye Meclis Başkanı seçiliyor.
Gözden Kaçmasın:
KİT Komisyonu’nda bu hafta Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Vakıf İnşaat Restorasyon ve Ticaret A.Ş. dinlenecek.
KİT Komisyonu’nda geçtiğimiz hafta Türkiye Elektrik İletim A.Ş., Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve Bağlı Ortaklıkları dinlendi.
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri” raporu: 17 cezaevinde 3 ayda bin 249 ihlal (Rapor)
Akran Zorbalığını Araştırma Komisyonu Başkanı Yıldız Konal Süslü, sosyal medyaya yaş sınırı, ebeveynlerde farkındalık oluşturulması önerilerine ve öğrenci formatörü uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. (AA)
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu “İstanbul’un önceliği kanal değil, depremdir.” açıklaması yaptı. (Gazete Oksijen)
DEM Parti’li Beritan Güneş Altın, Çocuk Bakanlığı kurulmasına ilişkin kanun tekliif verdi. (ANKA)
CHP’li Ömer Fethi Gürer, zirai don felaketinden etkilenen çiftçilerin borçlarının 3 yıl süreyle ertelenmesi için kanun teklifi verdi. (Birgün)
İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporu: ‘Kanal İstanbul’da kamu yararı yok.’ (NEFES)
Makine ve Kimya Endüstrisi, Avrupa Birliği'nin silahlanma sürecinde aktif rol almak istiyor. (Yeni Şafak)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk