Meclis enerji ve maden alanına ilişkin kanun teklifini görüşmeye devam ediyor. Sağlık alanına ve en düşük emekli aylıklarına ilişkin kanun tekliflerinin komisyon görüşmeleri ise tamamlandı. Geçtiğimiz hafta neler yaşandı? Bu hafta neler bekleniyor?
Bugünkü sayımızda:
Enerji ve maden alanına ilişkin kanun teklifi Genel Kurul’da
Torba kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi
Sağlık alanına ilişkin kanun teklifinin komisyon görüşmeleri tamamlandı
İnsan Hakları Komisyonu’na ilişkin veriler paylaşıldı
Enerji ve maden alanına ilişkin kanun teklifi Genel Kurul’da
Meclis Genel Kurulu zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifini görüşmeye devam edecek. (En düşük emekli maaşını düzenleyen teklifin öne çekilerek, enerji ve maden alanındaki kanun teklifinin önümüzdeki hafta gündeme alınması da konuşulan seçenekler arasında.)
Geçtiğimiz hafta başlayan Genel Kurul görüşmelerinde; muhalefet milletvekilleri, teklifin Anayasa’ya aykırı maddeler içerdiğini belirtti.
Vekiller, kanun teklifi ile “Çevresel Etki Değerlendirme” (ÇED) süreçlerinin zayıflatıldığını, doğayı ticarileştiren bir sistemin getirildiğini, teklife ilişkin ciddi bir etki analizi yapılmadığını, ve teklifte kamu yararı gözetilmediğini dile getirdi.
DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, teklifin doğa ile insanın bağını koparan, yaşam alanlarını ticarileştiren, halkın söz ve karar hakkını yok sayan, çevre hukukunu, Anayasa'yı fiilen askıya alan bir düzenleme pratiğinde olduğunu söyledi.
Fırat, "Bu teklif, stratejik yatırımlar adı altında sermaye çevrelerine sınırsız bir alan açmaktadır, kamu yararını değil özel şirketlerin çıkarlarını gözetmektedir." dedi.
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, teklifin idareye sınırsız yetki tanıyarak çevre koruma mekanizmalarını işlevsiz hale getirdiğini söyledi.
Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ise teklifin komisyon aşamasında Anayasa'ya aykırılık önergelerinin görüşüldüğünü ve komisyon tarafından önergelerin reddedildiğini belirtti.
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan ise kanun teklifinin sadece bir mevzuat güncellemesi değil, Türkiye'nin “enerji güvenliği”, “doğal kaynak yönetimi”, “çevreye duyarlılık”, “yatırım ikliminin iyileştirilmesi” ve “kalkınma hedefleri” açısından önemli bir adım olduğunu savundu.
Genel Kurul görüşmelerinin başladığı gün, Muğla’dan, Aydın’dan, Ordu’dan gelen insanlar “Zeytinime dokunma” diyerek yasanın geri çekilmesini istedi.
Kanun teklifinin yasalaşması halinde zeytinlikleri ve yaşam alanları etkilenecek olan İkizköylüler ise Meclis yakınındaki bir parkta teklife karşı nöbet tutmaya devam ediyor.
Torba kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi
En düşük emekli maaşına ilişkin düzenlemeler öngören ‘Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin bu hafta Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor.
Teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri 3 Temmuz’da tamamlandı.
Komisyon görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri en düşük emekli aylığındaki artışa, TÜİK’in enflasyon verilerine, döner sermaye uygulamasının genişletilmesine, torba kanun teklifinin görüşülme usulüne ve TSK düzenlemelerine tepki gösterdi.
Görüşmeler sırasında muhalefet milletvekilleri, kanun teklifiyle emekçilerin görmezden gelinmeye devam edildiğini, turizm sektöründe çalışanların haftalık iznine öngörülen 10 günlük esneklik düzenlemesinin turizm işçilerinin dinlenme hakkını fiilen ortadan kaldırma olasılığını, teklifle Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddelerdeki gerekçelerin ortadan kaldırılmadığını söylediler.
İktidar milletvekilleri de asgari ücretin ve emekli aylıklarının yeterli olduğunu düşünmediklerini ancak imkanlar ölçüsünde aylıklarda artış yapıldığını ifade etti.
Kanun teklifi;
- En düşük emekli aylığının 16 bin 881 liraya yükseltilmesine,
- TSK'da yaş haddinin uzatılması için Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesine,
- Yurt dışında yaşayan yurttaşların bürokratik işlemlerine,
- AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan fonlara,
- Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda görev yapanların çalışma süresi ve saatlerinin belirlenmesine,
- Turizm sektöründe çalışan işçilerin haftalık tatilinde ‘esnekliğe’ ve
- Özel istihdam bürolarına veri paylaşım yükümlülüğüne ilişkin düzenlemeler içeriyor.
Sağlık alanına ilişkin düzenlemeler öngören kanun teklifi komisyondan geçti
Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni 3 Temmuz 2025 tarihinde kabul etti.
Komisyon görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri hekimlere bordro yapılması zorunluluğu düzenlemesine ilişkin “çelişkili bir durum” olduğunu ve hekimlerin serbest meslek makbuzu ile çalışmasına ilişkin maddelerin yer aldığı “5510 sayılı kanun” ve “193 sayılı kanun”da da düzenlemeler yapılması gerektiğini söylediler.
Vekiller aynı zamanda, aile hekimliği düzenlemesinin ilgili tarafların görüşünün alınarak, eğitim standartlarının ve aile hekimlerinin özlük haklarının gözetilerek düzenlenmesi gerektiğini ifade ettiler.
Vekiller komisyonda lisans ve ruhsatlandırmaya ilişkin düzenlemeleri de eleştirdiler.
CHP Milletvekili Kayıhan Pala gerçek veya tüzel kişilere sağlık alanında belirli bir hizmeti verebilme veya hastane ve benzeri sağlık kuruluşları açabilme yetkisi veren lisansların açık artırma ile “satılmasına” ilişkin düzenlemenin sağlık alanını metalaştıracağını ve bu yaklaşımı kabul edemeyeceklerini söyledi.
Pala, lisans ve ruhsat süreci ayrıştırılacaksa, lisans verme ölçütlerinin belirlenmesi ve lisans verme sürecinin buna göre tanımlanmasının daha uygun olacağını dile getirdi.
Toplantıda, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney ilaç yokluğu, ekonomik sürdürülebilirlik, mesleki güvenceler ve halk sağlığı konularında değerlendirmelerde bulundu.
Türk Tabipler Birliği Başkanı Alpay Azap ise toplantıda “kapsamlı bir sağlıkta şiddet kanunu” için çağrıda bulundu.
Kanun teklifi; ilaçların üretim, tedarik, dağıtım veya ithalat aşamasından hasta tedavisinde kullanımına kadar takip sistemiyle izlenmesini, özel sektörde çalışan hekimlere bordrolu çalışma zorunluluğu getirilmesini, sağlık hizmetlerinde eğitim ve meslek tanımlarının düzenlenmesini, aile hekimliğine, kenevirden elde edilen tıbbi ürün, sağlık ve destek ile kişisel bakım ürünlerine, organ bağışına, Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’ne ilişkin düzenlemeler ve ruhsatlandırma ve lisans ücretlerine ilişkin düzenlemeleri öngören maddeler içeriyor.
İnsan Hakları Komisyonu’nun 14 yıllık verileri paylaşıldı
DEM Parti’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na son 5 yasama (24, 25, 26, 27 ve 28) döneminde kaç başvuru yapıldığına ilişkin önerge verdi. Önergeyi Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ yanıtladı.
T24’te yer alan habere göre; 2011-2025 yıllarını kapsayan 14 yılda, komisyona toplam 46 bin 753 başvuru yapıldı.
Bu başvurularda en çok başvuru alınan konu başlıkları şu şekilde:
-Tutuklu ve Hükümlülerin Hakları (21 bin 902 başvuru)
-Adil Yargılanma Hakkı (6 bin 865 başvuru)
-Çalışma Hakkı/ Çalışma ve Sözleşme Özgürlüğü (4 bin 792 başvuru)
-Sağlık ve Hasta Hakları (2 bin 12 başvuru)
Önerge cevabında, yapılan başvuruların kaçında ihlal iddiasının doğrulandığına ve buna ilişkin yapılan işlemlere dair sayısal bir veri bulunmadığı belirtildi.
Gözden Kaçmasın:
KİT Komisyonu; 9 Temmuz’da T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Bağlı Kuruluşları, 10 Temmuz’da Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları ile Türk Reasürans A.Ş. ve Türk Katılım Reasürans A.Ş.’nin 2021-2022 yılı hesaplarını görüşecek.
Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi bugün (8 Temmuz) Meclis’e yürüyüş gerçekleştirecek. (Bianet)
Basın meslek örgütleri: ‘Halk TV ve Sözcü TV’nin karartılması haber hakkını askıya alır’ (Evrensel)
İnsan Hakları Derneği, Adana, Antalya ve Adıyaman Belediye Başkanlarının gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yayımladı. (Açıklama)
Zirai Donu Araştırma Komisyonu Ordu, Giresun, Tokat, Amasya, Isparta ve Burdur’da saha ziyareti gerçekleştirdi.
Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi. (DHA)
5 soruda İklim Kanunu Teklifi ne getiriyor? (T24)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Kanunu’na ilişkin açıklama yaptı. (AA)
TTB: Yangınlar halk sağlığını tehdit ediyor. (Diken)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk