Geçtiğimiz hafta ciddi sağlık sorunu yaşayan ve tedavisi devam eden Meclis Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DEM Parti Grubu ile dayanışma amacıyla çalışmalarına iki gün ara veren Meclis Genel Kurulu, mesaisine bu hafta devam edecek. 23 Nisan özel oturumu ve Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen kanun teklifi gündem başlıkları arasında yer alıyor. Geçtiğimiz hafta yaşananlara ve bu hafta gündeme gelmesi planlanan başlıklara gelin birlikte göz atalım…
Bugünkü sayımızda:
Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen kanun teklifinin Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor
Meclis Genel Kurulu’nda 23 Nisan özel oturumu gerçekleştirilecek
LGBTİ+’lara yönelik kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu: ‘Aileler dinlenecek.’
Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu’nun raporu Meclis’e sunuldu
Kanun teklifi: Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti, Genel Kurul’a geliyor
32 maddelik “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin bu hafta Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.
Meclis Başkanlığı’na 11 Nisan 2025’te sunulan teklif, 16 Nisan 2025’te Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçmişti.
Muhalefet milletvekilleri kanun teklifinde yer alan “Bakan müşaviri kadrolarına atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve dereceye yükselme hükümlerine bağlı olmaksızın atama yapılabilmesi” ve “Kamu kurumlarına atanan uzman ve uzman yardımcılarına teftiş, soruşturma, inceleme ve denetleme yetkisi verilmesi” düzenlemelerine tepki gösterdi. Bu uygulamaların bütçede ve ilerleyen dönemlerde teftiş ve denetim yetkileri kapsamında zorluklar yaratabileceği vurgulandı.
Kanun teklifi, Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı KHK’nin bazı hükümlerini iptali sebebiyle yasal düzenlemelere gidiyor. Teklifte, toplam 13 ayrı kanun ve kanun hükmünde kararname yer alıyor.
Meclis Genel Kurulu’nda 23 Nisan özel oturumu gerçekleştirilecek
Meclis Genel Kurulu, bu hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Meclis’in açılmasının 105. yılı sebebiyle özel gündemle toplanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek özel oturumda, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve siyasi parti temsilcileri de konuşma yapacak. Kutlamalar kapsamında Meclis’te çocukların da katıldığı etkinlikler düzenlenecek.
LGBTİ+’lara yönelik kanun teklifi: ‘Açık bir nefret manifestosu’
“Türk Ceza Kanunu, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” HÜDAPAR tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
Metinde kanun teklifinin amacı, “Genel ahlak, haya ve edep gibi toplumsal değerlerin zedelenmesini önlemek, kamu düzenini ve aile kurumunu tehdit eden fiillerle daha etkin mücadele edilmesini sağlamak” olarak açıklanıyor.
Sunulan kanun teklifinde, LGBTİ+ların varoluşu “insan fıtratını, nesli, aileyi ve nihayetinde toplumsal yapıyı ve değerleri yıkıcı faaliyetler gösteren faaliyetler” olarak tanımlanıyor.
Kanun teklifinde, “hayasızca hareketler” suçu yeniden tanımlanıyor ve “aynı biyolojik cinsiyetten kişiler arasında” işlenmesi durumunda 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. “Biyolojik cinsiyetini gizleyerek evlenme” fiili de suç kapsamına alınıyor ve 1 yıldan 3 yıla hapis cezası öngörülüyor.
Kanun teklifinin Anayasa’ya, uluslararası sözleşmelere, yasalara aykırı olduğunu belirten LGBTİ+ dernekleri ve aktivistleri ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “HÜDAPAR’ın Türkiye’de yaşayan milyonlarca LGBTİ+’nın ve yakınlarının yaşamlarını tehdit etmesine ve korku salmasına izin vermeyeceğiz.” ifadeleri yer aldı.
DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki de “Bu teklif, bir yasa değil, açık bir nefret manifestosudur! LGBTİ+ hayatları ne suçtur ne sapkınlık!” ifadeleriyle kanun teklifine tepki gösterdi.
T24’ten Can Öztürk’ün haberinde kanun teklifine ilişkin görüşlerini paylaşan Avukat Umut Rojda Yıldırım, “LGBTİ+ hakları insan haklarıdır’ söylemini de önümüze koyarsak bu yasa tasarısının temel insan hakları ilkelerini ihlal etmediği hiçbir yön yok.” açıklaması yaptı.
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu: Yakınlarını kaybeden ailelerin dinlenmesi planlanıyor
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu, 16 Nisan 2025 tarihinde Ankara ve Konya İtfaiye Daire Başkanlarını ve Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği (TİBDER) temsilcilerini dinledi.
İtfaiyeciler itfaiye teşkilatlanması, görev ve sorumlulukları ile önerilerine ilişkin sunum yaptı.
Türkiye’de bin 167 itfaiye merkezi bulunduğunu; bunların 888’inin büyükşehir, 279’unun il ve ilçe belediyelerinde olduğunu söyleyen Konya İtfaiye Daire Başkanı Latif Erdoğan, toplamda 4 bin 119 itfaiye aracı olduğunu; bunların 2 bin 819’unun büyükşehir belediyelerinde, bin 300’ünün il ve ilçe belediyelerinde bulunduğunu belirtti.
Ankara Büyükşehir İtfaiye Dairesi Başkanı Ali Levent Çeri sunumunda mevzuattaki muğlak noktaların uygulama aşamasında yarattığı zorluklara değinerek, “Yönetmeliklerin ve uygulanması istenen her şeyin net, tarifli, tablolu, yani yorumu çok az olacak şekilde -tabii ki insanız, yorum yapabiliriz bazı şeylerde ama- net olması gerekiyor.” dedi.
TİBDER Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Olcay Bal ise verilere tekrar dikkat çekerek, “1.167 belediye itfaiye istasyonu var, toplam 1.401 belediye var ülkemiz genelinde arada 234 ilçemizde ve belde belediyesinde itfaiye istasyonu bulunmuyor. Bu da can ve mal güvenliği sağlanması açısından handikap teşkil ediyor.” ifadelerini kullandı.
İtfaiye hizmetlerinin geliştirilmesi için standartların belirlenmesi ve doğrudan sorumluluğu olan merkezi bir birimin bulunması önerisi de toplantıda gündeme geldi.
Komisyon Başkanı toplantıyı kapatmadan önce, bir sonraki komisyon toplantısına yakınlarını kaybeden aileleri davet etmeyi planladıklarını açıkladı.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu’nun raporu Meclis’e sunuldu
Meclis’te balıkçılık ve su ürünleri sektöründe yaşanan sorunları araştırmak amacıyla kurulan “Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu”, tamamladığı raporu Meclis Başkanlığı’na 16 Nisan 2025 tarihinde sundu.
Raporda yer alan önerilerden bazıları şu şekilde:
-Su ürünleri sektörünün yönetimini sağlayan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün daha kuvvetli bir yapıya kavuşturulması
-Hamsi dışında palamut, istavrit ve lüfer gibi tür olmak üzere yoğun tüketimi olan türlerde de kota uygulamasının sürekli hayata geçirilmesi
-Bölgesel balıkçılığa geçilmesi
-Boğazlarda avcılığın yasaklanması ile ilgili bilimsel çalışma yapılması
-Yetiştiricilik tesislerinin kurulması prosedürlerinin sadeleştirilmesi
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın balıkçı barınaklarının imar planı ve ÇED süreçleriyle ile ilgili harekete geçmesi
-Su kaynaklarının kirliliğinin (müsilaj ve İzmir Körfezi’ndeki kirlilik başta olmak üzere) ortadan kaldırılmasını sağlayacak ileri arıtma tesislerinin derhal hayata geçirilmesi
-Türkiye'deki balık tüketiminin arttırılması
Komisyon 19 Ekim 2023’te toplantılarına başlamış ve 15 Şubat 2024 tarihinde son toplantısını gerçekleştirmişti. Toplantılar arasında saha ziyaretleri de yer almıştı.
Gözden Kaçmasın:
Tıp merkezlerinde planlı sezaryenin yasaklanmasına dair Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı ve Türk Tabipleri Birliği Başkanı açıklama yaptı. (BBC Türkçe)
KADEM 5. Olağan Genel Kurulu 19 Nisan 2025 tarihinde toplandı. (Basın Açıklaması)
Ankara 6. İdare Mahkemesi, "enflasyon verilerinin asılsız olduğu" gerekçesiyle açılan davanın reddine karar verdi. (Cumhuriyet)
Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı “dijital telif” düzenlemesini haziran ayında Meclis Başkanlığı’na sunmayı planladıklarını açıkladı. (AA)
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı Kadıköy Meydanı’nda kutlayacaklarını açıkladı. (Gazete Oksijen)
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) “Kanal İstanbul Projesi”ne ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yayımladı. (Açıklama)
Hatay Samandağ’da bölge halkı acele kamulaştırma kararına karşı nöbet tutmaya başladı. (T24)
8 Nisan günü pankartı sebebiyle tutuklanan Esila Ayık’ın sağlık durumunu CHP’li Sezgin Tanrıkulu Meclis gündemine taşındı. (Birgün)
İzmir Barosu, kentteki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini hazırladığı raporla duyurdu. (Evrensel)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk