Bundan böyle her hafta Salı ve Perşembe günleri ‘Meclis recap’ bültenimizle sizlerle birlikte olacağız. Bültenimizde Meclis çatısı altındaki ‘haklar’ gündemini ilgilendiren çalışma ve tartışmaları aktaracağız.
Bir teklifin yasalaştığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde komisyonlar yoğun, hatta biraz da tartışmalı geçti. Gündeme gelmesi beklenen kanun teklifleri de var. Gelin birlikte Meclis gündemlerine göz atalım…
Bugünkü sayımızda:
Adalet Akademisi Teklifi yasalaştı
Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Komisyonunda tartışma
Bebek Ölümlerini Araştıran Komisyondan öne çıkanlar
Tübitak Teklifi Genel Kurul’a Geliyor
Siber Güvenlik Kanun Teklifi
STÖ’lere yeni yasal düzenleme iddiası
Adalet Akademisi Kanunu teklifi yasalaştı
Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni iptal etmesi sonrasında başlayan Türkiye Adalet Akademisi Kanun teklifi görüşmeleri Meclis Genel Kurulu’nun gündemindeydi.
Teklif, 13 Şubat 2025 tarihli Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı. Akademi’nin Başkanlık ve Eğitim Kurulundan oluşması; Başkanın teklifi ve Adalet Bakanının kararıyla Akademinin eğitim merkezleri kurması; Meslekte fiilen 8 yılını tamamlamış hâkim ve savcılar, öğretim elemanı olarak görev yapmak üzere Adalet Bakanı tarafından Türkiye Adalet Akademisine atanması maddelerini içeriyor. Muhalefet Partileri ise çıkan kanuna tepkili.
Kadına Şiddetin Önlenmesi Komisyonu’nda ‘Zahide Yetiş’ tepkisi
Narin Güran cinayetinin ardından tüm partilerin uzlaşısıyla kurulan ve 'Kadınların Her Türlü Şiddet Ve Ayrımcılığa Maruz Kalmalarının Önlenmesi Komisyonu'nun 12 Şubat Perşembe günkü toplantısına, son dönemlerde programlarında kadınları hedef göstermesiyle gündeme gelen, gündüz kuşağı televizyon programcısı Zahide Yetiş davet edildi. Muhalefet partileri komisyona bilgi vermek üzere Yetiş'in davet edilmesine tepki gösterdi. DEM Partili milletvekilleri komisyonu terk etti.
Komisyonun 13 Şubat‘taki toplantısında ise TRT, ATV, SHOW TV, TV8, KANAL D, STAR TV ve NOW TV temsilcileri dinlendi.
Toplantılar sonunda komisyonun görev süresinin 1 ay uzatılması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bebek ölümlerinin araştırıldığı komisyonun görev süresi 1 ay uzatıldı
“Yenidoğan Çetesi” tarafından öldürülen bebeklerin ölümlerinin araştırıldığı; özel sağlık kurumlarındaki yenidoğan, çocuk, engelli ve yaşlılarla ilgili bakım servislerindeki uygulama ve mevzuatın incelendiği Meclis Araştırma Komisyonu, 12 Şubat’ta 7’nci kez toplandı. Bu toplantıda Adalet Bakanlığı ve Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği yetkilileri dinlendi.
Yenidoğan çetesi üyesi olmakla suçlanan tutuklu sanık İlker Gönenli’nin intihar ederek yaşamını yitirmesi komisyonda gündeme geldi. Muhalefet milletvekili intiharın Türkiye Barolar Birliği ve Tabipler Birliği gibi sivil toplum örgütlerinin olduğu Adalet Bakanlığı bünyesindeki bir komisyon tarafından araştırılması gerektiğini söyledi.
Üyeler komisyonun görev süresinin 20 Şubat 2025 itibariyle 1 ay uzaltılmasını kabul etti. CHP’li Aylin Yaman, bu uzatma süresi içinde dönemin İl Sağlık Müdürü, şu anki Sağlık Bakanı’nın ve ilgili tüm sağlık bakanlarının komisyona davet edilmesi talebini iletti. MHP’li Şenol Suat da söz alarak, bu isimlerin dilekçesinde yer aldığını belirtti.
Şu ana kadar komisyonda temsilcileri yer alan sivil toplum örgütleri ise şu şekilde: Türk Tabipler Birliği, İstanbul Tabip Odası ,Türk Neonatoloji Derneği ,Özel Hastaneler ve, Sağlık Kuruluşları Derneği, Özel Hastaneler Platformu Derneği, Klinik Yoğun Bakım Derneği, Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği ,Türk Yoğun Bakım Derneği, Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği.
TÜBİTAK teklifi Genel Kurul’a gelecek
Meclis Genel Kurulu’nda sanayi ve ticaret alanlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren, 'Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşülecek. Teklife göre; Resmi Gazete'de yayımlanan hizmet, muayene, bakım, takip ve kontrol faaliyetlerine ilişkin düzenleyici işlemlere aykırı hareket edenlere para cezası uygulanacak.
Teklif yasalaşırsa Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) KOSGEB'e ödeyeceği aidatlar Cumhurbaşkanı tarafından iki katına kadar çıkarılabilecek.
Siber Güvenlik Kanun teklifinin görüşülmesi bekleniyor
TÜBİTAK teklifinin ardından ocak ayında komisyondan geçen 21 maddelik Siber Güvenlik Kanun teklifinin gündeme alınması bekleniyor. Siber Güvenlik Kanun teklifine göre, milli güvenlik, kamu düzeni veya siber saldırıların önlenmesi amacıyla gecikmede sakınca olan hallerde savcı veya kurul başkanının emriyle konut ve iş yerlerinde arama, kopya çıkarma ve el koyma işlemleri yapılabilecek.
Muhalefet partileri ve basın örgütlerinin sansür yasasından farksız olduğunu söylediği teklif, "Siber uzayda veri sızıntısı olmadığı halde veri sızıntısı yapılmış gibi bu yönde algı oluşturmak suretiyle kurumları veya şahısları hedef almaya yönelik faaliyet yürütenlere” iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.
Sivil toplum örgütlerine yeni yasal düzenleme iddiası
Sivil toplum örgütlerinin kamu politikalarında yer alan planlama ve denetleme aşamalarına dair yeni yasal düzenlemelerin yolda olduğu iddiası geçtiğimiz hafta basına yansıdı. Dünya Gazetesi'nden Ferit Parlak'ın haberine göre bu yeni düzenleme sivil toplum örgütlerinin iç ve dış denetimlerinde de düzenlemeyi içeriyor.
Karar alma, politika yapım, izleme ve denetleme süreçlerine etkin bir şekilde katılımı sağlamak üzere mevzuat çalışmaları yürütüleceği iddia edilen düzenlemeye dair Meclis recap’e bilgi veren AK Parti Grup Yönetimi de böyle bir gündemlerinin olmadığını söyledi.
Gözden Kaçmasın:
Kartalkaya Araştırma Komisyonu Üyeleri Belirlendi. İlk toplantı bu hafta yapılacak. (Evrensel Gazetesi)
Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu görev süresi 20 Şubat 2025 tarihinden itibaren 1 ay uzatıldı (ANKA)
Araştırma Komisyonu İliç Maden Taslak Raporunu Facianın Birinci Yılında Tamamladı (Gazete Duvar)
İfade Özgürlüğü Derneği Basın Açıklaması: Siber Güvenlik Kanunu Teklifi (İfade Özgürlüğü Derneği)
Önümüzdeki bültene kısa bir bakış:
İklim Kanunu hangi hedefleri içeriyor?
Erzincan ve Erzurum Dumlu İnfaz Kurumları Raporu: İşkence iddiaları
Kamu Denetçiliği Kurumu raporuna göre en çok hangi başlıklarda şikayet alındı?
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk