Geçtiğimiz hafta, yoğun siyaset ve yargı gündeminin Meclis’teki yansımalarına tanık olduk. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının Meclis çatısı altında protesto edildiği bir haftayı geride bıraktık. Meclis Genel Kurulu’nda ve komisyonlarda “Neler oldu, neler olacak?”ın cevabı için gelin gündeme birlikte göz atalım…
Bugünkü sayımızda:
‘Emekli ikramiyesi teklifi’nin Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor
Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu son toplantısını yaptı
Bebek Ölümleri Araştırma Komisyonu raporda yer alacak konuları görüştü
İliç Maden Davası: Meclis raporu dosyaya girecek
Emekli ikramiyesine ilişkin teklifin Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor
Emekli bayram ikramiyesinin artırılması ile doğum yardımına ilişkin düzenlemeleri de içeren “Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni bu hafta Meclis Genel Kurulu’nun ele alması bekleniyor.
Teklifin yasalaşmasıyla, teklifteki artış kapsamında “dul ve yetim aylığı” alanlara bayram ikramiye ödemesi hisseleri oranında yapılacak. Doğum yardımları “kalıcı sosyal destek programı” haline getirilecek.
Geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulu yeter sayısı bulunamadığı için kapanmış ve kanun teklifi görüşülememişti.
Rapora öneri: ‘Çocuk İzlem Merkezleri Kuruluş ve Teşkilat Kanunu hazırlansın’
Çalışmalarına 26 Kasım 2024’te başlayan Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu son toplantısını 19 Mart 2025’te yaptı.
Komisyon raporunda yer alacak çözüm önerilerine dair teklifler toplantı gündemini oluşturdu. Muhalefet milletvekilleri toplantı gündemine dair söz almadan önce, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte yaklaşık 90 kişinin gözaltına alınmasını eleştirdiler.
Tekli önerilerinde ise eğitim, dijitalleşme ve medya başlıkları ön plandaydı.
Milletvekillerinin önerilerinden bazıları şu şekilde:
-Meclis bünyesinde çocuklara ilişkin daimi bir ihtisas komisyonu kurulması.
-Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul/kurumlarda her 100 öğrenci için 1 rehber öğretmen norm kadrosu sağlanması. Özel eğitimle ilgili norm sayısının ayrıca belirlenmesi.
-Çocuk İzlem Merkezleri Kuruluş ve Teşkilat Kanunu hazırlanması. ÇİM’lerin uygulama yönetmeliğinin ve kadro cetvelinin düzenlenmesi.
-Çocuk Bakanlığı kurulması
-Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında: Çocukların eğitim hayatından kopmalarına neden olan ekonomik ve sosyal faktörleri ortadan kaldırmaya yönelik destek programlarının geliştirilmesi; çocuk işçiliğinin yaygın olduğu sektörlerde denetimlerin sıklaştırılarak, işverenlerin ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmelerinin sağlanması ve ‘çalışan çocuklar’ın haklarını korumaya yönelik hukuki ve sosyal destek mekanizmalarının oluşturulması
-KADES’e benzeyen şekilde çocuklar için de erken müdahale sisteminin oluşturulması
-Çocuklar için internet üzerinden özel psikolojik destek hattı kurulması
-Televizyon ve dijital platformlarda dijital güvenlik duvarları kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi
-Televizyon yayınlarında çocukların psikolojik ve fiziksel sağlıklarını tehdit eden ihlallere yönelik yaptırımların caydırıcı hale getirilmesi ve iletişim fakültelerinde "Medya Etiği" dersinin zorunlu hale getirilmesi.
Komisyon raporunun mayıs ayı içinde tamamlanması bekleniyor.
Bebek Ölümlerini Araştırma Komisyonu: Sağlık Bakanları dinlenmedi
Bebek Ölümlerini Araştırma Komisyonu, raporda yer alacak konuları görüşmek üzere 19 Mart 2025’te son kez toplandı.
Hazırlanacak rapor kapsamında ayrıntılı tespitlerini bildireceklerini söyleyen muhalefet milletvekilleri, komisyon çalışmalarına dair eleştirilerini dile getirdiler.
Muhalefet milletvekilleri eleştirilerini dile getirmeden önce ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ilçe belediye başkanlarıyla birlikte yaklaşık 90 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdiler.
Vekiller, ilgili tüm Sağlık Bakanlarının davet edilmemesini, konuşmak isteyen mağdur ailelerin ve hastane çalışanlarının dinlenmemesini, şüpheli ölümlerin etkin soruşturulmamasını ve buna dair komisyonun bilgilendirilmemesini, komisyonun tam isminde yer alan “çocuk, engelli ve yaşlıların” bakım servislerine ilişkin detaylı bir çalışma yapılmamasını eleştirdi.
Komisyondaki derneklerin ve doktorların sunumlardan oldukça faydalandıklarını belirten milletvekilleri, bu sunumlardan edindikleri bilgilere dayanarak, sağlık sistemine ilişkin “yeni bir sistem önerilmeli” ve “ödeme sisteminde reform gerekli” ifadelerini kullandılar.
Muhalefet milletvekilleri rapor yazım komisyonu olacaksa, komisyona dahil olmak istediklerini de söylediler.
Komisyon, çalışmalarına 20 Kasım 2024’te başlamıştı. Komisyonda sağlık hizmeti sunumu, denetim, sağlık hizmetlerinin finansmanı, sağlık sigortası, yoğun bakım, acil sağlık hizmetlerinin sevk ve işleyişi, mevzuat düzenlemeleri konuları ele alınmış ve İstanbul, İzmir, Ankara ve Gaziantep’te çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmişti.
İliç Maden Davası: Meclis raporu dosyaya girecek
Erzincan İliç’te Anagold firmasının işlettiği Çöpler Altın Madeni’ndeki siyanürlü toprak sahanın kayması sonucu 9 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın ilk duruşması tamamlandı.
Mahkeme heyeti, sanık avukatının Meclis Araştırma Komisyonu raporunun dosyaya kazandırılması talebini kabul etti. Heyet, şirketin malen sorumlu olarak davaya dahil edilmesine yönelik talebini ise yasal şartları taşımadığı gerekçesiyle reddetti.
Faciayı araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Temmuz 2024’te çalışmalarını tamamlamış ve Şubat 2025’te “Maden Kanunu”nda değişiklik önerisinin yer aldığı taslak raporu hazırlamıştı.
Muhalefet taslak rapora şerh düşmüştü. Şerhte, "Anagold ve Kartaltepe şirketleri, ÇED süreçlerini bölerek entegre etki değerlendirmesini bypass etmiş, kapasite üstü üretimle yığın liç sahasını aşırı yüklemiş, yetkili bakanlıklar ise denetim ve izleme görevlerini ihmal etmiştir" ifadelerine yer verilmişti.
GÖZDEN KAÇMASIN:
Gazetecilik meslek örgütleri İstanbul ve İzmir’deki protestoları takip eden gazetecilerin gözaltına alındığını duyurdu. (BBC Türkçe)
İnsan Hakları Derneği, Ekrem İmamoğlu ve ilçe belediye başkanlarının tutuklanmasına ilişkin açıklama yayımladı. (Basın Açıklaması)
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından, yaşananlara dair bilgi paylaşan ve eleştirilerde bulunan X hesaplarına erişim engeli getirildi. (EngelliWeb)
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ardından başlayan protestolarda gözaltına alınan 7 kadının “çıplak arama ve şiddet”e maruz kaldığı iddiası basına yansıdı. (Evrensel)
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerine son verildi. (Birgün Gazetesi)
Newroz bu yıl ‘Özgürlük İçin Demokratik Toplum Newrozu’ şiarıyla kutlandı. (Bianet)
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu’nun 19 Mart 2025 tarihli görüşmesi toplantı yeter sayısı bulunmadığı için toplanamadı. (Anka)
Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’nun 19 Mart 2025 tarihli toplantısı iptal edildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ‘Suriye Eylem Planı’ hakkında konuştu. (Türkiye Gazetesi)
DİSK Basın-İş'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na açtığı dava sonuçlandı. (24 Saat Gazetesi)
RTÜK, Cumhuriyet Kadınları Derneği iş birliği ile kadına yönelik şiddetle mücadele çalıştayı gerçekleştirdi. (RTÜK)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk