Siber Güvenlik Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu’na gelirken, kamuoyunu yakından ilgilendiren sıcak başlıkların da Meclis gündemindeki yerini koruduğunu görüyoruz. Gelişmeleri sizler için derledik.
Bugünkü sayımızda:
Siber Güvenlik Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu’nda
DEM Parti’den ‘süreç’ için Meclis önerileri
Kadına Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu: “6284 butonu”
Kartalkaya Yangını Komisyonu: ‘Otelin denetimine sıra gelmedi’
Siber Güvenlik Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu’nda
Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmeler 4 Mart 2025 tarihli Meclis Genel Kurulu’nda tamamlandı.
Muhalefet milletvekilleri 21 maddelik teklifinin barındırdığı ‘risklere’ dikkat çekti.
Bununla birlikte muhalefet milletvekilleri; teklifin birinci bölümündeki Siber Güvenlik Başkanlığı’na ilişkin “yetki”, “sorumluluk ve işbirliği” ve “denetim” maddeleri (madde 6,7 ve 8) ve beşinci bölümdeki “cezai hükümler ve idari para cezaları” (madde 16) maddesi üzerine sıklıkla söz alıp, bu maddelerin de insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerine sebep olacağını ifade ettiler.
Kanun teklifine yönelik eleştirileri hatırlatan Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, kanun teklifinin 6, 7, 8 ve 16. maddelerinin bir kez daha üzerinden geçtiklerini, bu maddelerle ilgili çalışmanın sürdüğünü belirtti.
*Bu bülten hazırlandığında; Siber Güvenlik Kanun Teklifi görüşmeleri Meclis Genel Kurulu’nda devam ediyordu.
DEM Parti’den ‘süreç’ için Meclis önerileri: ‘Barış yasası’ ve ‘özel yetkili komisyon’
Abdullah Öcalan’ın örgütüne silah bırakma ve fesih çağrısı sonrası, DEM Parti demokratikleşmeye ilişkin Meclis’te atılabilecek adımlara işaret etti.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre; DEM Parti kurmayları, demokratikleşme adımlarının tartışılacağı sistematik ve kurumsal bir mekanizmanın Meclis’te hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Tüm partilerin bu mekanizmaya dahil olması gerekliliğini vurgulayan kurmaylar, Meclis Başkanı’nın inisiyatifinde yol haritasına ilişkin çözümler üretmek amacıyla ‘özel yetkili bir komisyon’ kurulması önerisini yaptı.
Diğer bir öneri; sürecin güvence altına alınması ve olası risklerin önlenmesi adına yasal düzenlemeler yapılması ve ‘Demokrasi ve barış yasası’, ‘Kalıcı barış yasası’ benzeri bir yasa çıkarılması oldu.
Kadına Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu: “6284 butonu”
Kadına Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu 4 Mart 2025 tarihinde toplandı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliğini Kadın Hukuku Komisyonu ve Ankara Barosu Gelincik Merkezi temsilcileri dinlendi.
Sunumuna kadına ve çocuğa şiddet vakalarında artış olduğunu dile getirerek başlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurdan Duman, şiddet ve ayrımcılık mağduru kadın ve çocuklara yönelik yeni hizmet modelleri, yeni müdahale yöntemleri için çalışmalara acil ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Duman, bu çalışmalara yönelik önerilerini şöyle sıraladı: Kadına yönelik şiddet vakalarıyla ilgili kurumlarda çalışan meslek gruplarının rolleri, sınırları ve birbirlerini nasıl destekleyecekleri konusunda daha net tanımlar yapılması ve “sosyal rehabilitasyon ve toplumsal entegrasyon” için somut çalışmalar gerçekleştirilmesi.
Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuk Komisyonu da, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının 6284 sayılı kanunun uygulanmasındaki olumsuz etkilerine değindi; uygulamadaki sorunların çözümü için öneriler sundu.
Bu önerilerin bazıları şöyle sıralandı:
-6284 sayılı kanunda kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismar davalarına Türkiye Barolar Birliği'nin ve baroların katılma taleplerinin kabulü için yasal düzenleme yapılması,
-Koruma altında olan kadınların bilgilerinin ayrı bir veri tabanı sisteminde tutulması
-Tüm kurumların kullanacağı “6284 butonu” kurulması ile gizlilik kararlarının bu sistemden ilgili dairelerce görülmesinin sağlanması.
Ankara Barosu Gelincik Merkezi adına sunum yapan temsilciler ise “adli yardım ödeneğinin” yetersiz olduğunu ifade etti.
Komisyon Başkanı Hulki Cevizoğlu önümüzdeki haftalarda Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep illerine çalışma ziyareti gerçekleştirileceğini, Harran Üniversitesi'nde de bir çalıştay düzenleyeceklerini, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin bu çalıştaya katılacağını söyledi.
Kartalkaya Yangını Komisyonu: ‘Otelin denetimine sıra gelmedi’
Kartalkaya yangınını araştıran komisyon, 4 Mart 2025 tarihli toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcilerini dinledi.
Temsilciler yağmurlama sistemi, yangın merdiveni, yangın söndürme cihazları, otomatik uyarı sistemi, acil durum planları, iş güvenliği eğitimi, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimlerine dair eksikliklerin tespitini içeren raporu sundu.
Komisyon üyelerinin yangın faciası yaşanmadan önce eksikliklerin tespit edilebilirliğine yönelik denetim sorumluluğunun “kimde olduğu?”; iş güvenliği danışmanının ve iş yeri hekiminin olmayışının nasıl tespit edilemediğine dair eleştiriler ve sorular üzerine:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan otelin “az tehlikeli sınıf”a girdiğini ve “iş güvenliğine dair otelin denetimine sıra gelmediğini” söyledi ve şu sözleri kaydetti:
“Öncelik alanımızın maalesef, elimizdeki imkanlar çerçevesinde metal, maden, inşaat, büyük endüstriyel kazalara ve alanlara yönelik kuruluşlara dair denetimler olduğu için burada 70 küsür kayıtlı işçi çalıştıran bir işletme. Büyük endüstriye de metal, maden alanlarına da girmiyor. Dolayısıyla buraya bir denetim gelmemiş. Şikayet de gelmemiş. Toplamda 2 buçuk milyon işletme var. Bizim de 500 müfettişimiz var. Önceliklendirme açısından buraya sıra gelmemiş. Bakanlık yetkililerimizin denetimleri çalışma hayatıyla sınırlı. İşin yürütümü tarafı da var. Şikayet olduğu zaman da gidiyoruz. İş sağlığı ile ilgili bu kuruma gitmemişiz.”
Komisyon üyesi milletvekilleri kimsenin sorumluluk kabul etmediğini söyleyerek, tepki gösterdiler. AK Parti’li Tuba Köksal “mevzuat eksikliği denilip geçilmemesi"nin önemini vurguladı.
Yangından etkilenen çalışanlara yönelik tazminat, iş göremezlik maaşı, ölüm aylığı gibi sosyal güvenlik destekleriyle ilgili sorulara ise yanıt gelmedi.
GÖZDEN KAÇMASIN:
TTB, Niğde’de bir doktora yapılan saldırıyı kınadı ve sosyal medya hesabından “Hazırladığımız kanun teklifi önerimiz TBMM gündemine alınarak yasalaştırılmalı ve bir an önce sağlık ortamlarında önleyici tedbirler hayata geçirilmelidir” açıklamasını yaptı. (Nefes Gazetesi)
27 Şubat 2025 tarihli Çevre Komisyonu’nda kabul edilen ‘ilk İklim Kanunu Teklifi’ne DEM Parti 29 sayfalık muhalefet şerhi yazdı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, TBMM’de bu hafta görüşülen Siber Güvenlik Yasa Teklifi hakkında görüşlerini açıkladı. (Evrensel)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk