Meclis recap’in yeni sayısı yayımda! İklim Kanunu Teklifi’nin Genel Kurul’daki görüşmelerine devam edilecek, Plan ve Bütçe Komisyonu’na yeni bir kanun teklifi gelmesi bekleniyor. Aynı zamanda, gündemdeki konulara ilişkin Meclis’i işaret eden açıklamalar da basına yansıdı. Sizin için derledik…
Bugünkü sayımızda:
İklim Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri devam edecek
Yeni kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu
Suça sürüklenen çocuklarla ilgili yeni yasal düzenleme iktidarın gündeminde
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu: ‘Şemsiye projeye ihtiyaç var.’
İklim Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri devam edecek
İklim Kanunu Teklifi’nin tanımlar, ilkeler ve esaslarını kapsayan ilk 4 maddesi Meclis Genel Kurulu’nda 9 Nisan 2025’te kabul edildi.
Muhalefet partileri kanun teklifine dair itirazlarını ve eleştirilerini Genel Kurul’da gündeme getirdi. Muhalefet milletvekilleri kanun teklifinin mevcut haline yönelik; toplumsal adalet olmadan iklim adaletinin sağlanamayacağı, dezavantajlı grupları daha çok etkileyeceği, bir iklim kanunun gerekli olduğu ancak mevcut teklifin iklim krizi ile mücadele niyeti taşımadığı, öncelikle ekolojik suçları önleyecek kanun çıkarılması gerektiği, kanunun bir “yeşil aklama” aracına dönüşebileceği, ormanlardaki madencilik faaliyetlerinin devam etmesinin kanun teklifini anlamsızlaştırdığı itirazlarını sundular.
Muhalefetin kanun teklifinin 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü maddelerinin tekliften çıkarılması önergeleri ise AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi.
Teklifte, "Birincil piyasa", "Denkleştirme", "Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)", "Gömülü sera gazı emisyonları" ile "Gönüllü karbon piyasaları", “Karbon fiyatlandırma araçları”, “Ulusal Tahsisat Planı”, “Yutak Alanlar” ve "İklim adaleti " gibi tanımlar yer alıyor.
Bu hafta Meclis Genel Kurulu 20 maddeden oluşan İklim Kanunu Teklifi’ni görüşmeye devam edecek.
Yeni kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu
“Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 11 Nisan 2025’te Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 32 maddeden oluşan kanun teklifinin bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.
Teklifle, Anayasa Mahkemesi’nin 2018’de yürürlüğe giren 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı hükümlerini iptal etmesi ve münhasıran kanun ile düzenlenmesi gereken hükümler dolayısıyla yasal düzenlemelere gidiliyor.
Teklifte; Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi kurumların teşkilatlanması, özlük hakları ve kadro tanımlarına ve Cumhurbaşkanlığı hizmetlerine yönelik düzenlemeler var.
Aynı zamanda teklifte; Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevzuat hükümleri gereği yürütülen hizmetler kapsamında elde edilen gelirlerin, özel gelir olarak kaydedilmesi. Bakanlık gelirlerinin yine Bakanlık bütçesi içerisinde kullanılması; Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında, bağlı kurullarında ve Diyanet İşleri Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ile İletişim Başkanlığı hariç olmak üzere bağlı kuruluşlarında, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlilerinin sendikalara üye olamaması, sendika kuramaması gibi düzenlemeler yer alıyor.
Geçici barınma merkezlerinin işletilmesi ve yönetilmesi amacıyla Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden geçici barınma merkezlerine ödenek ayrılması ve bu alandaki diğer işlemlere ilişkin düzenleme; Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu, biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanan 11 üyeden oluşması gibi düzenlemeler de teklifte yer alıyor.
Kanun teklifinde yer alan 13 ayrı kanun ve kanun hükmünde kararname şu şekilde:
-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
-Danıştay Kanunu
-3238 sayılı Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
-Gençlik ve Spor Hizmetleri Hakkında Kanun
-4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun
-4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu
-5326 sayılı Kabahatler Kanunu
-6004 sayılı Dışişleri Bakanlığı Personeline İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
-6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu
-6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu
-6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu
-6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu
-375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname
Suça sürüklenen çocuklarla ilgili yeni yasal düzenleme iktidarın gündeminde
AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, suça sürüklenen çocukların işledikleri suçlarda alacakları cezalara ilişkin infaz yasasında düzenleme yapmayı Meclis gündemine taşımayı planladıklarını belirtti.
İnfaz sisteminde suça sürüklenen çocuklar için öngörülen cezalara ve indirim uygulamalarına yönelik tartışmalar ve bu cezaların infaz sisteminde yeniden düzenlenmesi talebi Mattia Ahmet Minguzzi cinayeti sonrasında gündeme gelmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Minguzzi’nin ailesini ziyaret etmişti. Durgut, bu görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı’nın “Suça sürüklenme noktasında farklı bakanlıklarla koordinasyon içinde önleyici tedbirler alınması ve bir taraftan da infaz sisteminde tıkanan noktaları yasal bir revizyonla düzenlenmesi” talimatı verdiğini açıkladı.
Mattia Ahmet Minguzzi 24 Ocak’ta pazarda başka bir çocuğun bıçaklı saldırısı sonucunda hayatını kaybetti. Suça sürüklenen çocukların yargılandığı “Minguzzi davası”nın ilk duruşması 10 Nisan 2025’te gerçekleştirildi. Minguzzi ailesi, davada çocukların “çocuk değil yetişkin gibi” yargılanmasını ve “çocuk indirimi” uygulanmamasını talep ediyor.
Çocuk hakları uzman ve aktivistleri ise kişisel sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarda, çocukların “yetişkin gibi yargılanması”nın toplumsal, hukuki, siyasi ve çocuk haklarına yönelik sonuçlarına dikkat çekiyor ve bu talebe tepki gösteriyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın müdahil olma talebinin mahkeme tarafından kabul edildiği, İstanbul Barosu’nun gözlemci olarak katılım talebinin reddedildiği davanın bir sonraki duruşması 8 Mayıs 2025 tarihinde yapılacak.
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu: ‘Şemsiye projeye ihtiyaç var’
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu 9 Nisan 2025 tarihinde on birinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bilirkişi raporu hazırlanması amacıyla görevlendirilen heyet dinlendi.
Bilirkişi heyeti, yangında 78 kişinin ölümüne sebep olan ihmallere, yangının başlangıcı, yayılması, söndürülememesi, kurtarma ve tahliye; yangın sonrasında delillerin toplanması aşamalarındaki ihlal ve ihmallere ilişkin bilgilendirmeler yaptı.
Bilirkişi heyeti komisyona 38 maddelik bir öneri metni iletti. Mevzuatta sorumluların netleştirilmesi ve denetimlerin standartlarına yönelik düzenlemelerin de yer aldığı bu önerilerden bazıları şu şekilde:
-Otellerin, belediye yetki alanı içerisinde kalıp kalmadığına bakılmaksızın, periyodik olarak itfaiye tarafından yıllık denetlenmesi ve raporlama yapılması; yanında otel yetkililerinin görevlendireceği yetkin personel tarafından aylık, altı aylık ve bir yıllık kontrolünün yaparak tüm işlemlerin belgelendirilmesi.
-Turizm alanında faaliyet gösteren TÜRSAB ve ulusal bazda seyahat ve yeri satışı yapan, seyahat organizasyonu düzenleyen kuruluşların da orta ve büyük kapasiteli otellerde yangın önlemleri uygulamaya yönelik inceleme yapabilmeleri ve incelemeyi kamuyla paylaşmaya olanak yaratılması.
-Otellerin sigortalanmasında sigorta firmalarının kendine özgü yangın denetleme prosedürünün zorunlu olması ve bu prosedürlerin uluslararası otellerde belgeleme sathına uygun olması.
-Sürdürülebilir bir denetleme mekanizmasının ve algoritmasının kurulması. Denetleme açısından modern teknoloji de kullanılarak bir model geliştirilmesi.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden akademisyenlerin çoğunluğu oluşturduğu heyet, 5 temel acil durum ve afet riskine göre gerekli olan eğitimleri, denetimleri ve kontrol aşamalarını da kapsayan, güncel teknolojiyi kullanan şemsiye bir projeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Heyet, bu şemsiye proje için İstanbul Teknik Üniversitesi ile AFAD ve TÜBİTAK’ın projede yer alması önerisinde bulundu. Komisyon Başkanı Selami Altınok ise öneriye “Bu çalışmanın proje ortaklarından birisi de TBMM Başkanlığı olsun” yanıtı verdi.
Gözden Kaçmasın:
Çıplak arama ve kötü muamele iddialarına dair haberler, "milli güvenlik" ve "kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle erişime engellendi. (EngelliWeb)
DEM Parti, yoksulluk sınırı altında olan hanelere kira yardımı verilmesi amacıyla “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu”nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.
112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara ilişkin idari para cezasının artırılmasına dair düzenleme geliyor. (Milliyet)
Eğitim Sen proje okullardaki atamalarla ilgili açıklama yaptı. (Cumhuriyet)
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 8 Nisan’dan itibaren doğum yardımına 18 bin 227 kişinin başvurduğunu açıkladı. (AA)
Çağdaş Gazeteciler Derneği, “2024 Yılı Başarılı Gazeteciler Ödülleri” düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu. (Basın açıklaması)
28. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu. (Evrensel)
Ankara Barosu işkence ve kötü muamele iddiaları raporu yayımladı. (ANKA)
CHP’li Burhanettin Bulut, TRT’nin bandrol ücretinin kaldırılması amacıyla “Türkiye Radyo- Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu”nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi. (T24)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk