Meclis mesaisine tüm hızıyla devam ediyor. Genel Kurul ‘Torba kanun teklifini’ görüşmeye devam etti. Plan ve Bütçe Komisyonu farklı gündemleriyle iki gün üst üste toplandı. Komisyonun salı günkü toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı sunum yaparken, Çarşamba günkü toplantının gündeminde 19 maddelik ‘Torba kanun teklifi’ görüşmeleri vardı. “Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon” ise HSK’ye aday 15 ismi seçmek üzere toplandı. Meclis gündeminde neler yaşandı?
Bugünkü sayımızda:
32 maddelik ‘Torba kanun teklifi’nin Genel Kurul görüşmeleri devam etti
19 maddelik ‘Torba kanun teklifi’ Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi
Tartışmalı komisyon: HSK üyeliği için 15 aday isim belirlendi
TCMB Başkanı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı
32 maddelik “Torba kanun teklifi” görüşmeleri Genel Kurul’da devam etti
Geçtiğimiz hafta ilk 5 maddesi geçen 32 maddelik “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” nin Genel Kurul görüşmeleri kaldığı yerden devam etti.
Geçici barınma merkezlerinin işletilmesi ve yönetilmesi amacıyla Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden geçici barınma merkezlerine ödenek ayrılması ve bu alandaki diğer işlemlere ilişkin düzenleme; Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu, biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanan 11 üyeden oluşması gibi düzenlemeler de teklifte yer alıyor.
*Bu bülten hazırlanırken Genel Kurul görüşmeleri devam ediyordu.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 19 maddelik ‘Torba kanun teklifi’ kabul edildi
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 25 Nisan 2025 tarihinde Meclis’e sunulan 19 maddelik “Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri başladı.
Öncelikle teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti’li Mustafa Canbey söz aldı. Canbey teklifi anlattıktan sonra “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kurumsal yapısının güçlendirilmesi noktasında katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
TRT’ye ilişkin düzenlemelerin yer aldığı teklifin görüşmeleri sırasında, muhalefet milletvekilleri TRT’nin kamu yayıncılığı yapmadığı, muhalefete ayrılan ekran süresi, vergi miktarı, dış yapımların maliyetinin belirsizliği başlıkları üzerinden eleştirilerini ve itirazlarını yöneltti.
Komisyonda muhalefet milletvekilleri “torba kanun teklifleri” ile kanun çıkarmanın gelenek haline getirildiğini de belirtti.
Teklifte; kariyer meslek alımlarında 35 yaş sınırının aranması, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı’nın Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilmesi vergi incelemesine yetkili olan kamu görevlilerinin görevlerinden ayrıldıktan sonra üç yıl süreyle yapamayacakları görev ve işlere ilişkin düzenlemeler yer alıyor.
Ayrıca teklifte, Bilgi Teknolojileri ile İletişim Kurulu üyelerinin atanma şartlarına ilişkin maddeler yer alırken, TRT personelinin ek göstergelerinin Cumhurbaşkanınca belirlenmesi ve kurumda özel hukuk hükümlerine tabi olarak çalışan personele de Yönetim Kurulu onayı ile ikramiye verilebilmesine ilişkin düzenlemeler yapılması da öngörülüyor.
19 maddelik ‘Torba kanun teklifi’ Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Tartışmalı HSK üye seçimi toplantısı: 15 aday belirlendi
“Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon” Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) üye seçimi için Genel Kurul’a gidecek 15 aday ismi belirledi.
15 aday isim; başvuruda bulunan 48’i Yargıtay, 6’sı Danıştay üyesi, 8’i hukuk alanında çalışan öğretim üyesi ve 39’u avukat olmak üzere başvurusu geçerli olan 101 aday adayı arasından seçildi.
Yaklaşık 7 saat süren komisyon toplantısında seçim usul tartışması yaşandı. Muhalefet milletvekilleri, Anayasa’nın ilgili maddesi (159’uncu madde) gereğince her bir üye adayı için tekil oylama yapılması gerektiğini belirttiler.
Üyelikler için blok oylama kararı verilmesi üzerine CHP, seçim için kurulan “Tasnif Komisyonu”na üye göndermedi.
Komisyonda Yargıtay kontenjanından 3 üyelik için 3’er aday, Danıştay kontenjanından 1 üyelik için 3 aday, Avukat/Akademisyen kontenjanından 1 üyelik için 3 aday belirlenmesi için seçim başladı.
Ancak, Yargıtay kontenjanı birinci üyeliğin üçüncü adayının belirlenmesi sırasında tekrar oylama tartışması çıktı. Komisyon Başkanı’nın birinci üyeliğin üçüncü adayı için blok ‘3’üncü oylamayı’ başlatmasına muhalefet milletvekilleri sert tepki gösterdi.
CHP ve Yeni Yol Partisi grubundan üyeler, seçimde iç tüzük ve Anayasa ihlali olduğunu belirterek seçimi terk etti. Seçim kalan üyelerle devam etti ve 15 aday isim belirlendi.
‘Karma Komisyon’ seçtiği 15 adayı Meclis Genel Kurulu’na bildirecek. Genel Kurul bu adaylar arasından HSK’ye 5 üye seçecek.
HSK’nin 7 Haziran’da görev süresi dolan üye sayısı 9. Meclis Genel Kurulu’nda 5 üye seçilecek, 4 üye ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenecek.
TCMB Başkanı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 6 Mayıs’ta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı.
TCMB Başkanı Fatih Karahan sunumunda küresel ekonomik gelişmeler ve yurt içi makroekonomik gelişmeler üzerine bilgilendirmeler yaptı.
Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirten Karahan, tüm politika araçlarını piyasa kuralları içinde proaktif ve kararlı şekilde kullanmaya devam edeceklerini söyledi.
Son dönem finansal piyasalardaki gelişmeleri de değerlendiren Karahan, “Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşumuz devam edecek” dedi.
Karahan zirai donun gıda fiyatları üzerindeki etkisine dair ise “Önümüzdeki dönem için başta meyve olmak üzere işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.” bilgilendirmesi yaptı.
CHP’li milletvekilleri 19 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından Merkez Bankası’nın rezerv satışını ve maliye politikasını protesto etti. Karahan, sunum öncesi CHP’li milletvekilleri tarafından "19 Mart darbesinin bedeli 57 milyar dolar" yazılı dövizlerle karşılandı.
Gözden Kaçmasın:
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye 2023-2024 yıllık raporunu kabul etti. (BBC Türkçe)
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı genel müdürlüklere ve 81 ilin müdürlüğüne “Toplumsal cinsiyet ve bazı kavramların kullanımı hakkında" başlıklı bir yazı gönderdi. (Kaos GL)
Meclis KİT Komisyonu’nda TRT oturumu gerçekleştirildi. (T24)
CHP’li Semra Dinçer hijyenik ped, tampon ve bebek bezinin tesliminden alınan katma değer vergisi oranın yüzde bire indirilmesi amacıyla kanun teklifi verdi.
Dünya Sağlık Örgütü “Sağlık Eşitliğinin Sosyal Belirleyicilerine İlişkin Dünya Raporu”nu yayımladı. (Rapor)
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi: Kentin su kaynakları tehdit altında (Birgün)
Dünya Tabipleri Birliğinden yetkililere çağrı: Gösterilerde göz yaşartıcı gaz tazyikli su kullanımını durdurun (Evrensel)
Dört eski Meclis Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanması konusunda ortak çağrı metni yayımladı. (Ekonomim Gazetesi)
Barış İnşasında Kadınlar Paneli 3 Mayıs’ta KESK öncülüğünde toplandı. (Jinnews)
Kadının İnsan Hakları Derneği, ‘Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı’nı AİHM’e taşıdı. (Gerçek Gündem)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk