Meclis Genel Kurulu’nda ve komisyonlarında geçtiğimiz hafta neler yaşandığına ve bu hafta neler beklendiğine göz atalım…
Bugünkü sayımızda:
Meclis bu hafta HSK ve RTÜK üyelerini seçecek
Yeni bir “torba kanun teklifi” daha Meclis’e sunuldu
Genel Kurul 19 maddelik “torba kanun teklifi”nin birinci bölümünü kabul etti
Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunların Belirlenmesine İlişkin Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu
‘Zirai Donun Etkilerini Araştırma Komisyonu’ ilk toplantısını gerçekleştirdi
Karma Alt Komisyon Kamu Denetçilerini dinledi
Meclis bu hafta HSK ve RTÜK üyelerini seçecek
Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta HSK’ye beş üye seçilecek. Beş üyenin üçü Yargıtay, biri Danıştay ve biri avukat/akademisyen kontenjanından olacak. Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon tarafından belirlenen 15 aday arasından üye seçimi yapılacak.
Bu hafta aynı zamanda Genel Kurul, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na üye seçecek. Görev süresi dolan üyeler yerine seçilecek üç üye AK Parti, CHP ve İYİ Parti kontenjanından olacak. Gizli oylama yapılacak.
Yeni bir “torba kanun teklifi” daha Meclis’e sunuldu
Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı KHK’nin hükümlerini iptal etmesi sonrasında hazırlanan ‘Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ 16 Mayıs 2025 tarihinde Meclis’e sunuldu. 35 maddelik teklifte toplam 24 Kanun ve Kanun Hükmünde Kararname’de düzenleme yapılıyor.
Teklifte yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
- Askeri Okullar, Askeri Öğrenciler, Askeri Fabrikalar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'daki değişiklikle, insani mayın temizliği faaliyetlerinde kullanılacak araç, teçhizat ve eğitilmiş hayvanlara gümrük muafiyeti tanınması;
- Belediye Kanunu’ndaki düzenlemeyle, belediye kurulmasına yönelik işlem dosyası valinin görüşüyle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na gönderilmesi ve o yerde belediye kurulabilmesi. Yeni iskan nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5 bin ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde belediye kurulabilmesi; Nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin köye dönüştürülmesi;
- Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nda yapılan değişiklikle, sendika ile konfederasyonlar, doğal afet durumunda, gerektiğinde üyelik şartı aranmaksızın nakit mevcudunun yüzde 10'unu aşmamak kaydıyla, afete uğrayan bölgelerde konut, sağlık ve eğitim tesisleri yapılması amacıyla dernek ve vakıflara ayni ve nakdi yardım yapması
- Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'deki değişikliğe göre, öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlara kurum açma izniyle işyeri açma ve çalışma ruhsatı, ortaokul ve ortaöğrenim düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmesi. Yükseköğretim düzeyindeyse yetki Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilmesi. Bakanlıklar bu yetkilerini valiliklere devredebilmesi.
Düzenlemelerin yer aldığı 24 kanun ve kanun hükmünde kararnameden öne çıkanlar şöyle:
926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu,
1325 sayılı Askeri Okullar, Askeri Öğrenciler, Askeri Fabrikalar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun,
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu,
2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu,
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu,
5393 sayılı Belediye Kanunu,
6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun,
233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
637 sayılı Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
Genel Kurul 19 maddelik ‘torba kanun teklifi’nin birinci bölümünü kabul etti
‘Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 10 maddesi 15 Mayıs 2025 tarihli Genel Kurul’da kabul edildi.
Genel Kurul’da kabul edilen maddelere göre; “Devlet Memurları Kanunu”, “Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun”, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun” ve “Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu”nda düzenlemeler yapılacak.
TRT Kanunu’ndaki düzenlemeyle; yönetim kurulu, mevcut ortaklıklara veya şirketlere iştirak edebileceği gibi yurt içinde veya yurt dışında yerli veya yabancı ortaklıkları veya şirketleri tamamen satın alabilecek veya devralabilecek.
Kurumun, kendisine ait şirketlerden veya ortak olduğu şirketlerden yapacağı her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işlerine ilişkin ihale işlemleri Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmayacak. Buna ilişkin usul ve esaslar genel müdür teklifi ve yönetim kurulunun kararı ile belirlenecek.
Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunların Belirlenmesine İlişkin Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu
Meclis Danışma Kurulu ortak önerisi ile engelli bireylerin yaşadığı sorunların belirlenmesine ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına Genel Kurul’da karar verildi.
Toplantıda engelli bireylerin yaşadıkları sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi için ‘Meclis Araştırması’ açılmasına yönelik tüm partilerin önergeleri birleştirilerek görüşüldü.
Yeni Yol Partisi Grubu’nun engelli bireylerin sorunlarının araştırılmasına ilişkin verdiği önerge 14 Mayıs 2025 tarihli Genel Kurul’da kabul edilmişti.
Komisyonun mayıs ayı sonunda çalışmalarına başlaması bekleniyor.
‘Zirai Donun Etkilerini Araştırma Komisyonu’ ilk toplantısını gerçekleştirdi
36 ili etkileyen zirai donun etkilerinin araştırılması, benzeri olayların etkisinin en aza indirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla kurulan ‘Zirai Don Komisyonu’ Başkan ve Başkanvekili seçmek, kurullarını oluşturmak üzere ilk toplantısını 14 Mayıs 2025’te gerçekleştirdi. Karar Resmî Gazete’de yayımlandı.
Bugünkü toplantıda komisyonun yol haritası görüşülecek.
Kamu Denetçisi: ‘Bir risk grubundaki çocukların ileride suç işleme oranı daha fazla’
Dilekçe Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Alt Komisyon, kamu denetçilerinin 2024 faaliyetlerini dinlemek üzere toplandı.
Toplantıda 2024 yılında mahalli idareler, insan hakları, ulaştırma, basın, iletişim ve nüfus, vatandaşlık, mültecilik alanlarında Kamu Denetçiliği yapan Fatma Benli Yalçın, toplamda 2 bin 147 dosya tamamladıklarını belirtti. 2024 yılı içinde kadın, çocuk, engelli hakları ve sosyal hizmetler alanındaki başvuru sayısının ise 947 olduğunu söyledi.
Toplantıda Yalçın, çocuk hakları alanı üzerinde yaptıkları ancak bilgilerini basın ile paylaşmayacaklarını belirttiği çalışmadan şu örneği paylaştı:
“Yapılan araştırmalar bir risk grubundaki çocukların ileride suç işleme oranının diğerlerine nazaran 11 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu bilgiler bir bakanlıkta ama o bakanlık çocukla ilgili herhangi bir çalışma yapan bir bakanlık değil. Biz bu durumu tespit ettiğimizde ilgili verileri çocukla çalışma yapan Millî Eğitim Bakanlığımız, Gençlik Bakanlığımız gibi yetkililerle paylaşarak çalışmadan bahsettik. Dolayısıyla risk grubunun yüksek olduğunu ifade ederek bu çocuklara daha fazla dikkat edilmesi, çocuklarla daha fazla çalışma yapılması gerektiği yönünde bir ön mutabakata vardık.”
Gözden Kaçmasın:
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu Bolu Valisi Abdülaziz Aydın’ı dinledi. (Tutanak)
NOW TV’den Alican Uludağ’ın haberine göre, infaz düzenlemesi tahliye edilecekler arasında cinayet, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyen suçlular da yer alacak. (Kısa Dalga)
AK Parti ‘yeni yerel yönetimler düzenlemesi’ hazırlıyor. (T24)
CHP Siber Güvenlik Kanunu iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. (Karar)
DEM Parti ana dili Kürtçe olan yurttaşların temel dil haklarının güvence altına alınması amacıyla Meclis’e araştırma önergesi sundu. (Evrensel)
Adalet Bakanlığı’nda “Bakan Yardımcısı” kaldırıldı. (T24)
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı “Aile Yılı” kapsamında yürüyüşler düzenlendi. (AA)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “ev kadınlarının emekliliği” üzerine çalışma yürüttüklerini belirtti. (Milliyet)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk