Meclis mesaisi devam ediyor. Kanun tekliflerinin görüşülme sırası değişti. Meclis’te neler yaşandığına gelin birlikte bakalım…
Bugünkü sayımızda:
Torba kanun teklifi Genel Kurul’da
Meclis mesaisi ve gündemine ilişkin önerge dün kabul edildi
Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunları Araştırma Komisyonu toplandı
Yeni dokunulmazlık fezlekeleri Meclis’e sunuldu
En düşük emekli aylığındaki düzenlemeyi içeren torba kanun teklifi Genel Kurul’da
En düşük emekli aylığının artışına ilişkin düzenlemenin de yer aldığı torba kanun teklifinin Genel Kurul görüşmeleri başladı.
Genel Kurul görüşmelerinde teklifin birinci bölümündeki 1 ila 11’nci maddeleri kabul edildi.
Kabul edilen birinci bölümde düzenleme öngörülen kanunlar şu şekilde: 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanında Bazı Mali Hükümler Hakkında Kanun, 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu
Salı günü (8 Temmuz) başlayan teklif görüşmeleri sırasında ise söz alan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın tutuklanmasına tepki göstermiş, CHP milletvekilleri de sıralara vurmuştu.
Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşime ara vermiş. Ara sırasında CHP milletvekilleri kürsü etrafında toplanmıştı. Bozdağ, yeniden birleşimi açınca da vekiller kürsü işgaline devam etmişti.
Bozdağ, komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi, çarşamba günü (9 Temmuz) toplanmak üzere kapatmıştı. 9 Temmuz günü görüşmeler devam etti. Teklifin birinci bölümü tamamlandı.
*Bu bülten hazırlanırken Genel Kurul görüşmeleri devam ediyordu.
12 kanun ve kanun hükmünde kararnameye ilişkin düzenlemenin yer aldığı teklif yasalaşırsa;
- En düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseltilecek,
-TSK'da yaş haddinin uzatılması için Cumhurbaşkanı'na yetki verilecek,
- Turizm sektöründe çalışan işçilere yönelik olarak haftalık izinler 10 günlük süre içerisinde kullanılabilecek,
- İşçilere yapılacak bildirimler, fesih dışında, kayıtlı elektronik posta (KEP) yoluyla da yapılacak; KEP sistemine ilişkin maliyetler işveren tarafından karşılanacak,
- Özel istihdam bürolarına, iş arayan ve açık iş ilanlarına ilişkin bilgileri belirlenen süre ve formatta İŞKUR'a bildirme zorunluluğu getirilecek,
-5018 sayılı Kanun’aekli (IV) sayılı cetvelde yer alan kurumlar, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan fonlardan (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kurum ve kuruluşların tabi olduğu usullerle yararlanacak.
Meclis mesaisi ve gündemine ilişkin önerge dün kabul edildi
AK Parti’nin 8 Temmuz’da “Genel Kurul gündemi ve çalışma saatleri”ne ilişkin önerisi görüşüldü. Öneride Meclis’e sunulan ve komisyonlardan geçen kanun tekliflerinin takvim planlaması yer aldı.
Kabul edilen öneriye göre, en düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin düzenlemeyi de içeren ‘Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, Meclis Genel Kurulu gündeminde birinci sıraya alındı.
Takvim AK Parti’nin beklediği gibi işlerse, kanun teklifleri şu sıra ile gündeme alınacak:
Zeytinliklerde madencilik faaliyeti yapılabilmesini düzenleyen ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’
Ekonomi alanına ilişkin düzenlemeler içeren ‘Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’
‘Türkiye ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’
‘Türkiye ile Malezya Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesinin Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’
‘Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon Ortak Komitesinin Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’
Kabul edilen öneriye göre; Meclis’in önümüzdeki hafta kanun tekliflerini görüşmek üzere hafta sonu da çalışması planlanıyor.
Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunları Araştırma Komisyonu toplandı
Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunları Araştırma Komisyonu yol haritasını belirlemek üzere 8 Temmuz Çarşamba günü toplandı.
Komisyon Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu komisyonun sorumluluğunu sadece bir rapor kaleme almaktan ibaret görmediklerini belirterek toplantıyı açtı.
Kasapoğlu, farkındalığı pekiştirmek, ‘mevcut duyarlılığı’ büyütmenin yalnızca yasal düzenlemelerle yapılamayacağını belirterek, "Engelliler ile ilgili toplumsal bilinç oluşturmak çok katmanlı bir gayretin sonucu; çok uzun ve güçlü bir yürüyüşü gerektiriyor.” dedi.
Kültürel hayattan dijital dönüşüme, kamusal hizmetlerden istihdama, sivil topluma kadar tüm alanları kapsayacak bir çalışma planını birlikte ortaya koymayı hedeflediklerini belirten Kasapoğlu “Hiçbir boşluk bırakmayacağız" diye konuştu.
Muhalefet milletvekilleri, eğitimden istihdama, ulaşımdan kent yaşamına kadar birçok alanda engellilerin yaşadığı sorunlardan kısaca bahsettiler. Kendi illerindeki veriler üzerine de kısa değerlendirmeler yapan vekiller oldu.
Vekiller, 2008 öncesi sigortalı engelliler, engelli aylıkları, istihdam sorunları, rehabilitasyon süreçleri, gebelikte tarama testlerinin önemi gibi başlıklara da değindiler.
CHP’li Aylin Yaman engelli yurttaşlara ilişkin verilerin güncellenmesi, bu verilerin alt kırılımlarla engellilik durumları, yaş ve cinsiyetlerine göre sınıflandırılmasının gerektiğini ifade etti. Özel sektörde ve kamuda olan engelli kotalarının yetersizliğinden ve var olan kotanın dolmamasının da sorun olduğunu belirtti.
Meclis'e yeni fezlekeler sunuldu
Geçtiğimiz salı günü (8 Temmuz), CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de aralarında bulunduğu 2 CHP’li ve 1 İYİ Partili 3 milletvekili hakkında yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin yeni fezlekeler Meclis’e sunuldu.
Gözden Kaçmasın:
İklim Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı. (AA)
AİHM Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna dair yeni ihlal kararına hükmetti. (Bianet)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEM Parti İmralı Heyeti ile görüşme gerçekleştirdi. (Milliyet)
PKK’nin fesih kararının ardından 11 Temmuz’da ilk silah bırakma görüntüsünün gelmesi bekleniyor. (24 Saat Gazetesi)
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu Başkanı Selami Altınok: “En kısa sürede raporumuzu tamamlayıp, Meclis ve ilgili makamlara tevdi edeceğiz.” (ANKA)
CHP duruşmaların canlı yayınlanması için kanun teklifi sunacak. (T24)
MHP, orman yangınlarına ilişkin kanun teklifi hazırladı. (Ekonomim)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk