Meclis haftalık mesaisine devam ediyor. Kanun tekliflerine ve komisyon çalışmalarına ilişkin gelişmeler için bültenimize birlikte göz atalım…
Bugünkü sayımızda:
İklim Kanunu Teklifi Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı
22 maddelik yeni bir torba kanun teklifi Meclis’e sunuldu
‘Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunların Tespit Edilmesine İlişkin Meclis Araştırma Komisyonu’nun üyeleri belirlendi
Meclis’e yeni dokunulmazlık fezlekeleri sunuldu
İklim Kanunu Teklifi Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı
İklim Kanunu Teklifi 2 Temmuz 2025 tarihli Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı. Teklif görüşmeleri 20 maddelik kanun teklifinin 17. maddesiyle başladı.
Muhalefet partilerinin sık sık yoklama ve yeter sayı istemesi ve AK Partili milletvekillerinin salonda bulunmaması nedeniyle sıklıkla ara verilmesi üzerine TBMM Başkanvekili Celal Adan, AK Parti milletvekillerine sitem etti.
Salı günü gerçekleştirilen oturumda teklifin 12 ila 16’ncı maddeleri kabul edilmiş ve muhalefet partilerinin teklife dair önergelerinin tümü reddedilmişti.
Oturumda, AK Parti’nin “Gelirler ve döner sermaye” başlıklı 12’nci maddesinin “Bu maddede öngörülen gelirler, yeşil dönüşüm ve iklim değişikliğiyle mücadele amacı dışında kullanılamaz” ifadesini öngören 6’ncı fıkraya ilişkin verdiği önerge kabul edildi. Maddede öngörülen değişiklik şu şekilde:
"Bu gelirlerin yüzde onuna kadar olan tutarı adil geçiş uygulamaları kapsamında yürütülecek faaliyetler için kullanılabilir. Bu kapsamda Başkanlık bütçesine özel ödenek olarak tahsis edilen kaynaklar münhasıran adil geçiş uygulamalarında kullanılmak üzere genel bütçe kapsamındaki idarelere özel ödenek şeklinde, merkezi yönetim kapsamındaki diğer idarelere ise ilgili mevzuatı çerçevesinde transfer edilebilir. Bu fıkra kapsamında diğer idarelere yapılan aktarmalar 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 21 inci maddesi ve yılı merkezi yönetim bütçe kanununda düzenlenen ödenek aktarmalarına ilişkin sınırlamalara tabi değildir. Bu fıkra gereğince genel bütçe kapsamındaki idarelere aktarılan tutarlardan yılı içinde harcanmayan kısımları ertesi yıl bütçelerine devren ödenek kaydetmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir."
Kanun teklifinde yer alan bazı düzenlemeler şu şekilde:
-İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından Emisyon Ticaret Sistemi kurulacak ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı başkanlığında Karbon Piyasası Kurulu oluşturulacak.
-Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2 milyon 500 bin lira cezası kesilecek.
-Doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu bulunmayanlara ise 500 bin liradan 5 milyon liraya kadar idari para cezası kesilecek.
-Emisyon Ticaret Sistemi kapsamında olup, ilgili maddelere uymayan işletmelere cezalar iki kat olarak uygulanacak.
Yeni bir torba kanun teklifi Meclis’e sunuldu
‘Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' 30 Haziran 2025 tarihinde Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun teklifi bugün (3 Temmuz) görüşmesi planlanıyor.
Komisyon görüşmelerinde, AK Parti’nin önerge sunarak, en düşük emekli aylığına ilişkin maddeyi kanun teklifine eklemesi bekleniyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifine ilişkin açıklamasında, en düşük emekli aylığına ilişkin maddeyi eklemek için 3 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı “6 aylık enflasyon farkı verilerini” beklediklerini belirtmişti.
22 maddelik torba kanun teklifinde yer alan düzenlemelerden bazıları şu şekilde:
- Milli Parklar Kanunu’na eklenen geçici madde ile Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren Doğa Koruma ve Milli Parklar Döner Sermaye işletmelerinin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Döner Sermaye işletmeleri olarak yeniden tanımlanması. Personel ve tüm mal varlığı ile birlikte devrinin yapılması. Ayrıca muhasebe hizmetlerinin beş yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülmesi,
- Turizm sektöründe çalışan işçilere yönelik olarak haftalık izinlerin 10 günlük süre içerisinde kullanılabilmesi,
- İşçilere yapılacak bildirimlerin, fesih dışında, kayıtlı elektronik posta (KEP) yoluyla da yapılması; KEP sistemine ilişkin maliyetlerin işveren tarafından karşılanması,
- Özel istihdam bürolarının iş arayan ve açık iş ilanlarına ilişkin bilgilerinin belirlenen süre ve formatta İŞKUR'a bildirme zorunluluğu getirilmesi,
- 5018 sayılı Kanunu’na ekli (IV) sayılı cetvelde yer alan kurumların, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan fonlardan (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kurum ve kuruluşların tabi olduğu usuller ile yararlanması. Kurumlar arasındaki farklılığın giderilmesi. (Bu düzenlemeyle ilişkin teklifte yer alan bir diğer kanun: 5234 sayılı Kanun)
- Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerinin usul esaslarının belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkili olması.
- Yüksek Askeri Şûra kararıyla hizmet süreleri uzatılabilecek general ve amirallerin sayısının yıllık 36'dan 60'a, zaruri hallerde ise azami 75'e çıkarılması.
Teklifte düzenlemelerin yer aldığı kanun ve kanun hükmünde kararnameler şu şekilde:
926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu
2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu
2873 sayılı Milli Parklar Kanunu
3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanında Bazı Mali Hükümler Hakkında
Kanun
3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu
4857 sayılı İş Kanunu
4904 sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu
5234 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname
‘Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunların Tespit Edilmesine İlişkin Meclis Araştırma Komisyonu’nun üyeleri belirlendi
Meclis Genel Kurulu’nun 1 Temmuz tarihli toplantısında “Engelli Bireylerin Toplumsal Hayata Katılımlarının Güçlendirilmesi, Karşılaştıkları Sorunların Tespit Edilmesi ve Bu Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” üyeleri belirlendi.
AK Parti’den Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan, Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Elazığ Milletvekili Erol Keleş, Erzurum Milletvekili Fatma Öncü, Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları, İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Konya Milletvekili Latif Selvi, Nevşehir Milletvekili Emre Çalışkan, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri üye seçildi.
CHP’den Ankara Milletvekili Aylin Yaman, Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Uşak Milletvekili Ali Karaoba üye seçildi
DEM Parti’den Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu üye olarak seçildi.
MHP’den Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu, İYİ Parti’den Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Yeni Yol Partisi Grubu’ndan İstanbul Milletvekili Elif Esen komisyon üyesi oldu.
Komisyon üyelerinin bugünkü (3 Temmuz) toplantıda başkan, başkanvekili, sözcü ve kâtip seçmesi bekleniyor.
Meclis’e yeni dokunulmazlık fezlekeleri sunuldu
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP İzmir milletvekili Ahmet Tuncay Özkan hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler 23 Haziran’da Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Meclis Başkanlığı dosyaları Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na gönderdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel fezlekeye ilişkin açıklama yaptı.
Gözden Kaçmasın:
DEM Parti ve CHP Madımak Katliamı’nın araştırılmasına ilişkin önerge verdi. Önerge reddedildi.
Üç CHP milletvekilinin 20 Haziran’dan beri cezaevi ziyaretleri engelleniyor. (T24)
AİHM’de alınan ihlal kararları sayısında Türkiye üçüncü sırada. (Birgün)
Çağdaş Gazeteciler Derneği LeMan Dergisi çalışanlarının tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. (Açıklama)
LeMan Dergisi’nin X hesabına erişim engeli getirildi. (Evrensel)
Bolu Kartalkaya Otel Yangını davasının ilk duruşması 7 Temmuz’da görülecek. (Diken)
Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Nazım Elmas, insanların dijital mecrada karşılaştıkları sorunlar veya “olumsuz” yayınlarla ilgili Komisyonu bilgilendirmesi için bir bilgilendirme hattı kurabileceklerini söyledi. (AA)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk