Meclis’te yoğun bir mesai haftası başlıyor. Zeytinlik alanları etkileyecek kanun teklifi Genel Kurul gündemine gelecek. Kürt sorununun çözümü için başlatılan süreçte Meclis trafiği yoğunlaşacak. Meclis’te gündeme gelmesi beklenen başlıkları sizler için derledik. İyi okumalar!
Bugünkü sayımızda:
Enerji ve maden alanına ilişkin kanun teklifi Genel Kurul’da
Ekonomi alanına ilişkin kanun teklifinin Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor
‘Kürt Sorunu’nun çözümüne ilişkin komisyon’ için çağrı bekleniyor
Meclis kapalıyken çalışmalarına devam edecek mevcut komisyonlar belli oldu
Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunları Araştırma Komisyonu toplandı
Enerji ve maden alanına ilişkin kanun teklifi Genel Kurul’da
Meclis Genel Kurulu’nun zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifini bu hafta görüşmesi bekleniyor.
Zeytinliklerin maden faaliyetine açılmasını öngören kanun teklifine karşı eylem yapan köylüler kamuoyuna açık mektup yayımladı. Köylüler mektupta, parti ayrımı olmaksızın tüm vekillerin seslerini duymasını ve kendilerini görmesini istediklerini belirtti ve “Tüm vekillerimizle görüşmeye, sözümüzü ifade etmeye hazırız.” denildi.
Mektupta, yasada yer alan maddeye dikkat çekilerek, “Bu yasa geçerse, maden şirketleri istediği için topraklarımıza el konulacak. Zeytinlerimiz, köylerimiz zorla taşınacak. Bizleri göç etmeye zorlayacaklar" denildi.
Geçtiğimiz hafta başlayan teklif görüşmelerine, en düşük emekli maaşının 16 bin 681 liraya çıkarılmasına ilişkin düzenlemenin yer aldığı kanun teklifinin öne çekilmesi nedeniyle ara verilmişti.
Teklif yasalaşırsa;
ÇED süreci başında izin veren kurum, süreçte görüş değiştirerek olumsuz görüş veremeyecek.
Maden Kanunu'nda "Stratejik veya kritik madenler" başlıklı hüküm yeniden düzenlenecek.
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı projelerinde mera tahsisi için ÇED raporu aranmayacak.
Orman izinlerini Orman Genel Müdürlüğü verirken değişiklikle beraber Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) orman alanlarında yetki tanınacak.
Faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, madencilik faaliyeti yürütülecek kısımdaki zeytin ağaçlarının maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilecek.
Zeytin ağaçlarının taşınmasından kaynaklanan tüm masraf ve taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu olacak.
Ekonomi alanına ilişkin kanun teklifinin Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 25 Haziran 2025 tarihinde kabul edilen "Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor.
24 maddelik kanun teklifi; Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki vakıflara, yatırım teşviklerine, AR-GE tasarım ve destek personeline yönelik vergi istisna tutarlarına, akaryakıt ve LPG ürünlerinin ithalatındaki vergilere, binek otomobillerin vergilendirilmesinde ÖTV matrahları güncellenmesine ve serbest bölgelere ilişkin düzenlemeler öngörüyor.
‘Kürt Sorunu’nun çözümüne ilişkin komisyon’ için çağrı bekleniyor
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un bu hafta, Kürt Sorunu’nun çözümüne ilişkin süreçte Meclis’te kurulması planlanan komisyon için çağrı yapması bekleniyor.
PKK’nin silah bırakma görüntülerinin gelmesinin ardından, Meclis’te komisyon çalışmaları Kurtulmuş’un çağrısı ardından başlayacak.
Numan Kurtulmuş Srebrenitsa Katliamı’nın anmalarında gazetecilere yaptığı açıklamada, Meclis'te kurulması planlanan komisyonla ilgili çalışmaların son noktaya geldiğinin bilgisini vermişti.
Meclis’te grubu bulunan partilerin grup başkanları ve grup başkanvekilleri Numan Kurtulmuş ile 24 Haziran’da bir araya gelmiş ve müzakereler gerçekleştirmişti. Görüşme ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a toplantı gündemindeki komisyona dair önerilerini yazılı olarak iletmişti.
Kurtulmuş’un bu hafta komisyonun nasıl kurulacağına yönelik usul ve esasları görüşmek üzere siyasi partilerin koordinatör olarak belirlediği grup başkanvekillerini toplantıya çağırması bekleniyor.
Meclis kapalıyken çalışmalarına devam edecek mevcut komisyonlar belli oldu
Meclis Genel Kurul’unda 8 Temmuz’da alınan kararlara göre mevcut bazı komisyonlar Meclis’in ara verdiği sürede de çalışacak. Karar Resmî Gazete’de yayımlandı.
Çalışmalarına devam edecek komisyonlar şu şekilde:
- İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu
- Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonu
- Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu
- Milli Savunma Komisyonu
- Dışişleri Komisyonu
- Dilekçe Komisyonu
- Plan ve Bütçe Komisyonu
- Anayasa Komisyonu
Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunları Araştırma Komisyonu toplandı
Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunları Araştırma Komisyonu 9 Temmuz’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü temsilcilerini dinlemek üzere toplandı.
Toplantıda temsilciler, kurumların yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bilgilendirme yaptı ve bazı veriler paylaştı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Yasin Akar yaptığı sunumda, TÜİK tarafından gerçekleştirilen nüfus ve konut araştırmasına göre en az bir engeli olan nüfusun oranının yüzde 6,9 olduğunu; Engelli Sağlık Kurulu raporlarını esas alan Ulusal Engelli Veri Sistemi'nde kayıtlı engelli birey sayısının da yaklaşık 4,5 milyon olduğunu söyledi.
Akar, denetim sonucunda erişilebilirlik standartlarına uygunluğu tespit edilen bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarına verilen erişilebilirlik belgesine ilişkin de veri paylaştı. Buna göre, Aralık 2024 itibarıyla toplam 3 bin 856 erişilebilirlik belgesi düzenlendi.
Akar sunumunda ‘geleneksel yaklaşımların’ toplumdaki etkilerine dikkat çekti ve “Tüm politika alanlarında engellinin yeterince gözetilmemesi, iş birliği ve koordinasyon eksikliği, engellilik bazında ayrıştırılmış, güncel ve karşılaştırılabilir veri sorunumuz mevcut.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Otrar ise özel eğitim ihtiyacı duyan bireylerin kendi akranlarıyla eğitim ve öğretim görmesini amaçlayan “kaynaştırma öğrenci sistemi”ne ilişkin veri paylaştı.
Sistemde şu an 430 bin öğrenci olduğunu, yapılan gelecek projeksiyon çalışmalarına göre; 2030 yılında 550 bin civarında 2050 yılında ise 930 bin civarında öğrenci olacağını belirten Otrar, yapılan tahminlere göre de personel yetiştirmek adına çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Muhalefet milletvekilleri, toplantıda engellilik tanımı, engelli sağlık raporları kriterlerine ilişkin “Kısmi bağımlı ve tam bağımlı” tanımlarının yarattığı problemlere, kamudaki istihdam oranlarına artırılmasına, Yaşlı Bakım Merkezleri ve Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri’nin Aile Bakanlığı’ndan, Sağlık Bakanlığı’na devredilmesine, ilgili kurumlarda atama bekleyen meslek gruplarına ilişkin eleştiri ve değerlendirmeler yaptılar.
Vekiller, sağlıklı veriye ulaşmanın önemine değindiler ve verilerin Meclis’te yapılacak çalışmalardaki önemine yeniden dikkat çektiler.
Gözden Kaçmasın:
Parlamentolar Arası Birlik: Türkiye tehlike altındaki milletvekilleri sıralamasında üçe yükseldi. (T24)
Geçtiğimiz hafta yasalaşan ve turizm çalışanlarının hafta tatilini düzenleyen kanun teklifine karşı Oleyis Sendikası açıklama yayımladı: "Haftalık tatil hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz” (Açıklama)
Danıştay, Barış Akademisyeni için iade kararı verdi. (Bianet)
Zirai Don Komisyonu Eskişehir’de kiraz bahçelerini inceledi. (DHA)
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, vitamin, bitkisel destek ürünleri ve minerallerin sadece eczanelerde satılmasını öngören raporu komisyona iletti. (Ekonomim)
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Hasar, İklim Kanunu'nu değerlendirdi. (Milliyet)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk