Meclis’te bu hafta hangi başlıklar ön plana çıktı? Gelin hem geçtiğimiz hafta yaşananlara hem de bu haftaki Meclis gündemine birlikte göz atalım…
Bugünkü sayımızda:
Meclis’in gündeminde torba kanunlar var
İnfaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifinin çalışmaları sürüyor
Dijital Mecralar Komisyonu “Google Algoritma Değişikliğini” tartıştı
Bolu Belediye Başkanı komisyonda konuştu: ‘Otel yetki ve sorumluluk sahamızda değil’
Meclis’in “Torba kanun teklifi” gündemleri
Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etmesi sonrasında hazırlanan 32 maddelik “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 8 Mayıs 2025 tarihli Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı.
Yasaya göre; Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi kurumların teşkilatlanması, özlük hakları ve kadro tanımlarına ve Cumhurbaşkanlığı hizmetlerine yönelik düzenlemeler yapılacak.
25 Nisan’da Meclis’e sunulan ve 7 Mayıs’ta Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen 19 maddelik “Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni ise bu hafta Genel Kurul’un görüşmesi bekleniyor.
Kanun teklifinde; TRT Genel Müdürü’nün mali hakları tanımlanıyor, TRT'nin şirket kurması, ortaklıklar tesis etmesi ve bu şirketlerin kamu ihale mevzuatı dışında faaliyet göstermesine ilişkin hükümler ve TRT personelinin özlük hakları yeniden düzenleniyor.
2 Mayıs’ta Meclis’e sunulan 29 maddelik “Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ise bugünkü (13 Mayıs) Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında görüşülmesi bekleniyor.
Teklifte, Diyanet’e bağlı genel müdürlüklerin görevleri sadeleştirilerek yeniden tanımlanıyor: “Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü yazılı, görsel, işitsel ve dijital medya vasıtasıyla toplumu din konusunda aydınlatacak. Engelli, bağımlı, afetzede gibi desteğe muhtaç kesimlere yönelik manevi danışmanlık hizmetleri yürütecek.”
Ayrıca kanun teklifiyle; Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun (TENMAK) mal ve varlıklarının devlet malı sayılması ve haciz yasağı getirilmesi de öngörülüyor.
İnfaz düzenlemesine ilişkin teklif haziranda Meclis’e sunulabilir
AK Parti’nin infaz düzenlemelerine ilişkin kanun teklifi çalışması devam ediyor.
ANKA’dan Emine Dalfidan’ın haberine göre, “AK Parti grup yönetimi, çalışmaların sonuçlanmasının ardından, TBMM’deki siyasi partilerin grup yönetimleriyle görüşerek, genel çerçeve hakkında bilgi vermeyi ve onların da görüşlerini almayı planlıyor.
AK Parti kurmayları, diğer siyasi parti grup yönetimleriyle görüşmelerin ay sonuna doğru olabileceğini, son şekli verilecek teklifin ancak Haziran ayında TBMM Başkanlığı’na sunulabileceğini belirtti.”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “10’uncu Yargı Paketi”nin 40 maddelik taslağının 29 Nisan 2025 tarihinde milletvekillerinin değerlendirmesi için Meclis’e gönderildiğini açıklamıştı.
Taslak çalışmaları sonucunda maddelerin infaz düzenlemesine, yargı paketine, trafik cezalarının artırılmasına ilişkin teklif olmak üzere 3 ayrı teklifte ele alınması planlanıyor.
Dijital Mecralar Komisyonu “Google Algoritma Değişikliğini” tartıştı
Meclis Dijital Mecralar Komisyonu, Google temsilcileriyle şirketin algoritma değişikliği kararlarını, kararın sonuçlarını ve dijital telif yasasını görüşmek üzere toplandı.
Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, Google algoritma değişikliğinin medya ekosistemindeki olumsuz etkilerine değindi ve son derece karmaşık olan algoritmaların nasıl çalıştığına dair ikna edici, şeffaf bir izahatın kamuoyuyla paylaşılmamasını eleştirdi.
Google Arama Sözcüsü Johannes Matthias Müller yapılan güncellemelerin global ölçekte ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için yapıldığını söyledi. Müller, 2024 yılında 124 bin karşılaştırmalı deney yaptıklarını belirten Müller, arama motorunu daha iyi hale getirmek için 5 bin güncelleme yaptıklarını ifade etti.
Bu güncellemelerin son derece geniş ve herhangi bir şekilde bireysel web sitelerini hedef alan güncellemeler olmadığını sözlerine ekleyen Müller, “Herhangi bir şekilde bir siyasi ideolojiyi desteklemek ya da başka bir ideolojiyi dezavantajlı duruma getirmek için arama sonuçlarımızı belirlemek söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
Sunum sonrasında muhalefet milletvekilleri Google’ın ‘tekel olma’ durumunu, bu sistemin denetlenebilir olmaktan uzak olmasını, şirketin reklam gelirlerine dair soru işaretlerini, bağımsız ve yerel medyada yarattığı sorunlara ilişkin verileri gündeme getirdi.
Google temsilcileri bu değerlendirmeler üzerine “Herhangi bir web sitesini öne çıkarma ya da geriye düşürme gibi bir amacımız yok.” dedi.
Muhalefet milletvekilileri, bağımsız medya kuruluşlarının Google’da muhatap bulamadıklarını, Google’a yazdıkları açık mektubu ve şirketin bazı yayıncı kuruluşlarla hiçbir şekilde diyalog kurmamasını temsilcilere hatırlattılar.
Vekiller, şirketin uygulamalarının bağımsız medya üzerindeki etkisine bakıldığında Google’ın bu yaşananları önemsemediğini düşündüklerini söylediler.
Milletvekilleri Google’dan kritik sorulara yeterli ve ikna edici yanıt alamadıklarını belirttikten sonra toplantı sona erdi.
Bolu Belediye Başkanı: ‘Otel yetki ve sorumluluk sahamızda değil’
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu 7 Mayıs 2025 tarihinde Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı dinledi.
Otelin yetki ve sorumluluk sahalarında olmadığına ilişkin sunum yapan Özcan, 1997’deki inşaat ruhsatını, sonrasında alınan iskan ruhsatını, yapılan tadilat ruhsatlarını Bolu Belediyesi’nin vermediğini söyledi. Oteli resen denetleme yetkilerinin olmadığını ve talep halinde ise “Yangına Uygunluk Raporu” verebildiklerini ifade etti.
Özcan kamuoyunda ve bilirkişi raporunda gündeme gelen yangın öncesinde yapılan incelemede tespit edilen eksikliklere dair de açıklama yaptı.
Belediye yetkililerinin yangından önce otele gidip inceleme yaptıklarını ve eksikliklerin giderilmesi için otele 15 gün süre verdiklerini söyleyen Özcan, “Bize diyorlar ki ‘Madem böyle bir rapor vardı niye bunu Bakanlığa bildirmediniz?’ Ortada rapor yok, bir form var. Talep geri çekilince de rapor düzenlenememiş” ifadelerini kullandı.
Belediyenin tespit edilen eksiklikleri bildirmemesinden sorumlu olduğunu belirten ve “Kamu görevlisi olarak bu sorumluluğu üstlenmesi lazımdı” itirazında bulunan milletvekillerine ise Özcan şu şekilde yanıt verdi:
“Biz, 8 eksiği gideremedik, bundan dolayı dilekçeyi geri çekiyoruz' dememişler ve bunu başka bir belediyeden de alma şansları var. Arkadaşlarımızın, 'Bunu (belgeyi) aldılar mı almadılar?' diye bilebilme şansları yok zaten. Bunu araştırması gereken, ruhsatı veren Özel İdare.”
Toplantıda bilirkişi raporundaki yangınla ilgili tespitlere itirazı olmadığını söyleyen Özcan, “Aynı derecede etkili olan kurumlara farklı uygulamalar yapılıyor” itirazında bulundu.
Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu’nun çalışma süresi 1 ay uzatıldı.
Gözden Kaçmasın:
KİT Komisyonu’nda bu hafta Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), T.Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğü, Nükleer Teknik Destek A.Ş. (NÜTED A.Ş), Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. ile Bağlı Ortaklıkları, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Bağlı Kuruluşları dinlenecek.
MHP sosyal medyadaki sokak röportajlarının kontrol altına alınmasını talep eden kanun teklifi verdi. (BBC)
CHP “İmamoğlu davasının” TRT’den yayımlanması için kanun teklifi verdi. (ANKA)
Gülizar Biçer Karaca’nın Atalay kararını okutmasının ardından Kurtulmuş ve Karaca mektuplaştı. (T24)
Meclis’teki Yapay Zeka Zirvesi’nde Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş “Meclis Yapay Zeka Araştırma Komisyonu”nun kalıcı hale dönüştürülmesinin mümkün olduğunu söyledi. (AA)
CHP'li Emir: İklim Kanunu Teklifi’nin komisyona geri çekilmediğini öğrendik. (Kısa Dalga)
İklim Kanunu Teklifi’nin yasama yılı bitmeden Meclis gündemine alınacağı açıklandı. (Yeni Şafak)
Tutuklu gazeteciler için hazırlanan iddianamede “Eğitim Sen Genel Merkezi ile İstanbul Tabip Odası dinlendiği” ifade edildi. (Birgün)
Turkey recap, Türkiye gündeminden haberler sunarken aynı zamanda Türkiye'de haber yayıncılığını ve gazetecileri desteklemek ve hep birlikte üretmek amaçlarıyla kurulmuş bağımsız bir haber kaynağıdır.
Editoryal ekibimiz tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Kolektif Medya Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Turkey recap Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapar, derinlemesine analizler ve ülke gündemini özetleyen bültenler üretir.
Okuduğunuz bu bülten Meclis’ten haklar gündemini her hafta aktarmayı amaçlar.
Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında, Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanmıştır. Bu bültenin içeriği, tamamıyla Turkey recap’in sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Ceren Bayar, Parlamento Muhabiri, @crnbyr
Günsu Durak, Editör, @gns_drk